Хвилина мовчання, квіти та лампадки. У Харкові відбувся мітинг до Дня захисника України

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 14 жовтня 2016, 21:52
Після завершення святкової ходи на площі Свободи відбувся мітинг, на якому виступили як громадські активісти, так і українські військові.
Хвилина мовчання, квіти та лампадки. У Харкові відбувся мітинг до Дня захисника України

Мітинг розпочався з хвилини мовчання, під час якої присутні вшанували пам’ять тих, хто загинув на цій війні. Вистачило і врочистих промов, і щирих привітань, і навіть віршів, з якими поділилися учасники мітингу.

«Товариші по зброї, патріоти, – виголосив лейтенант 92-ї бригади Ігор, – у цей святковий день прийшли дорослі, щоб вшанувати пам’ять загиблих. Тих, хто зробив свій внесок у захист Батьківщини, захист своїх громадян. І разом з дорослими прийшли діти. Це все для них. Наші втрати, наші біди – це для їх спокійного майбутнього. Тому ми і наші товариші по зброї стоїмо тут. Щоб наші діти жили спокійно, не лякались та не ховалися ніде».

«Нарешті це свято стало державним, – зазначив Володимир Чистилін, співкоординатор Харківського Євромайдану, – сьогодні вихідний і нас не повинно засмучувати те, що людей тут не дуже багато. Насправді нас достатньо... І сьогодні чимало харків’ян поїхали вітати наших бійців до зони АТО. Я знаю багато волонтерів, які поїхали зараз на передову. І те, що тут нас не дуже багато, означає, що ми надалі повинні «тримати нашу зброю». Ми всі разом відстояли Харків в 2014 році. Думаю, буде ще чимало випробувань».

Виступальники вітали присутніх з Днем захисника України та наголошували на тому, що зараз конче необхідно вберегти країну від агресора. Говорили про значення Харкова та загрози, що дотепер існують в місті. Згадували волонтерів, працівників військового шпиталю, а також родини самих військових. Адже це і їх свято. А також було висловлено сподівання, що цей день залишатиметься святом захисників України, а не перетвориться на якийсь аналог колишнього 23 лютого.

Під час мітингу виступив представник Товариства ветеранів АТО Олег Набатов, який привітав присутніх зі святом. Він їх закликав принести квіти до Каменя, що був встановлений на честь всіх, хто загинув за волю України. «Цей пам’ятник не має бути забутим, – підкреслив він, – ми повинні пам’ятали про наших загиблих героїв. І вшанувати їх пам’ять». На самій же площі Свободи учасники мітингу виклали великий тризуб з лампадок, які потім підпалили. До цього, вже традиційного дійства, могли долучитися всі охочі.

comments powered by HyperComments