Громадськість тепер може контролювати діяльність онкоцентру

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 28 жовтня 2016, 20:52
Активісти висунули пропозиції, які мають вирішити низку проблем Харківського онкологічного центру та покращити його роботу.
Громадськість тепер може контролювати діяльність онкоцентру

24 жовтня представники ГО «Харківський антикорупційна й центр» подали на ім’я голови Харківської обласної ради Сергія Чернова пропозиції, які зможуть не тільки покращити роботу даного медзакладу, а ще й здійснювати над нею належний контроль. Про це під час своєї прес-конференції розповіли представники громадської організації та за сумісництвом – депутати облради.

«Так як ми мали стосунок до звільнення колишнього керівництва та виявили масу порушень, то вирішили, що не бажаємо повторення такої ситуації в майбутньому, – наголосив Дмитро Булах, – і вирішили проаналізувати базові документи та закласти в них механізми громадського контролю. Механізми, які, з одного боку, не  будуть дозволяти в майбутньому адміністрації закладу узурпувати владу та мати якійсь корупційні вигоди, а з іншого боку – забезпечити їм якусь свободу для того, щоб керівник не був наскільки залежним від обласної влади та не був змушений збирати «корупційну ренту»».

За його словами, в наявних пропозиціях були зазначена, зокрема, ідея створити при онкологічному центрі опікунську раду. Вона виступить в якості органу контролю з боку громадськості,  робочого колективу та інвесторів. Також вона має захистити підприємство від потенційної шкоди з боку чиновників. 

«Наше законодавство, яке регулює діяльність подібних підприємств, воно на сьогоднішній день не є бездоганним,  – розповів Ігор Черняк, – воно не до кінця відповідає тим вимогам часу і тій ситуації, яка склалася. Тому та модель, яка була покладена в основу нашого проекту, вона більш європейська . І модель створення опікунської ради, як органу, до якого би входили представники різноманітних соціальних груп, як органу, який міг би здійснювати ефективний контроль за діяльністю підприємства. У тому числі й чиновників, які на нього впливають. Тому ми обрали саме цю модель.

Він розповів, що до опікунської ради буде входити семеро людей. Їх буде призначити обласна рада. Двоє з них будуть представниками громадських організацій,  ще двоє – депутатами облради, двоє людей будуть інвесторами чи благодійниками, а ще одна особа – представником робочого колективу. Саме така модель, за словами спікерів, має забезпечити баланс інтересів та належний контроль. І, за словами Булаха,  вже надійшла інформація, що левова частка цих пропозицій була врахована.

comments powered by HyperComments