Принада в різноманітті: в Харкові стартувала виставка проектів пам‘ятників площі Свободи

Юлія  |  П'ятниця, 27 січня 2017, 22:18
Сьогодні в Будинку архітектора відкрилася експозиція, на якій представлені проекти майбутнього пам’ятника для площі Свободи.
Принада в різноманітті: в Харкові стартувала виставка проектів пам‘ятників площі Свободи

Рішення про проведення конкурсу на кращу ідею для пам’ятника було прийняте 2 листопада минулого року. І як результат, тепер на виставці представлено близько 29 проектів, які відрізняються різноманіттям стилів та архітектурних рішень.

«Всі роботи подавалися анонімно, – розповіла Катерина  Билявська, відповідальний секретар конкурсу, – тобто, авторів проектів ми не знаємо на сьогоднішній день. Ми лишень можемо припустити, що як мінімум два конкурсних проекти надані нам неукраїнськими конкурсантами. Це макети та роботи, виконані іноземними мовами. Програма та умови конкурсу були прописані таким чином, що це дозволило приймати абсолютно різні роботи. Є роботи, чия мінімальна висота три метри, є роботи на 85, 135 та 175 метрів. Це абсолютно різні, різнопланові проекти».

Окрім стилістичних рішень, конкурсанти мають різні ідеї щодо розміщення самого пам’ятника. Одні вважають, що його слід помістити в самий центр, а  інші – що він має зайняти місце, де зараз стоїть постамент від поваленого пам‘ятника Леніну.

«Я розумію, що кожна з цих робіт індивідуальна, вона говорить про свою ідею, яка, можливо, не повинна належати нашому Харкову, – зазначила Євгенія Рибакова, директор архітектурного бюро «Річ», – можливо, вона така космічна та суперсучасна, що ми її ще не пізнали та не зрозуміли. Тому я думаю, що Харків має отримати не тільки якійсь домінантний знак, а знак, який належить саме йому. У нас своє місто, у нас якась своя традиційна система. Деякі архітектори подивилися та подумали, що повинна бути своя композиція, яка може говорити сама за себе, за своє місто, за свою площу, за свої конструктивні ідеї».

«Приємно, що ту наскільки багато різних концептів, – розповів Сергій Кравченко, головний архітектор Люботина, – це свідчить про те, що творча думка не вимирає. Що це питання викликало великий творчий відгук в архітекторів міста. Крім того, я бачу, що географія представлена досить широко. Що до самої суті, то, як на мене, ми не повинні комерціалізувати це місто. Мабуть, це місце має мати якійсь сакральний відтінок. Мені подобається та робота, яка має історичне навантаження. Тут є певні постаті, які відповідають не тільки місту Харкову, а й території, на якій воно було утворене».

Переможець конкурсу буде обраний десь на початку лютого. Рішення буде приймати журі, до якого увійшли почесні громадяни міста, представники провідних профільних вишів, члени Спілок архітекторів, художників, фотохудожників та заслужені будівники України. Крім того, всі охочі можуть ознайомитися з даною експозицією та залишити власні відгуки і побажання.

comments powered by HyperComments