"УкраЇнські хлопці, які загинули в зоні АТО, є гідними нащадками Героїв Крут", – Світлична

Неділя, 29 січня 2017, 10:33
Герої бою під Крутами, назавжди стали символом і прикладом для кожного українця, що боровся за свою державу.
"УкраЇнські хлопці, які загинули в зоні АТО, є гідними нащадками Героїв Крут", – Світлична

Про це йдеться у зверненні голови ХОДА з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут - київськіх курсантів й гімназистів, молодих вояків Студентського куреня Українських січових стрільців.

"Історія бою під Крутами дає велику наснагу українцям сьогодні. Адже ми знову зіткнулися з тим самим ворогом. І, як і сто років тому, ми не втратили мужності й сили духу, не здалися перед обличчям потужного війська. Ті українські хлопці, які загинули в зоні АТО, є гідними нащадками Героїв Крут, адже своїм життям вони врятували життя України", – підкреслює Ю. Світлична. 

"І сьогодні ми віддаємо шану не лише Героям 1918 року, але й усім мужнім українцям, які захищали й захищають нашу державу. Слава Героям і слава Україні!", – наголошує голова ХОДА.

Бій під Крутами, який стримав більшовицький наступ на чотири дні - вирішальні дні для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання України - вважається сучасними істориками, на відміну від iстоликів радянських часів, дуже важливою подією. 

«Завдяки цьому стало можливим укладення Брест-Литовського миру, де-факто це означало міжнародне визнання української незалежності. Це був бій за майбутнє, який показав, що Україна стала можливою саме завдяки армії «, - каже голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

За його словами, співвідношення сил в легендарному бою становило 1 до 10 не на користь українців, а співвідношення втрат - 1 до 3 на нашу користь.

Нагадаємо, на початку січня 1918 року більшовики встановили контроль в Харківській, Катеринославській і Полтавській губерніях і розгорнули наступ на Київ. Наступ більшовицькі війська вели двома групами: одна вздовж залізниці Харків-Полтава-Київ, друга - в напрямку Курськ-Бахмач-Київ. У Бахмачі обидві групи об'єдналися.

25-27 січня запеклі бої розгорнулися біля станції Бахмач, який українські війська змушені були залишити і відступити до станції Крути.

Як підкріплення в Крути були спрямовані Перша Українська юнацька (юнкерська) школа ім. Б. Хмельницького в складі чотирьох сотень (400-450 Курсантів і 20 старшин (офіцерів). До них приєдналася перша сотня (116-130 чоловік) добровольчого Студентського куреня січових стрільців. Значна частина студентів і гімназистів не мала достатньої військової підготовки, була погано озброєна і екіпірована . До курсантам, студентам і гімназистам приєдналося ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва з Ніжина.

За різними підрахунками, в Крутах перебувало від 420 до 520 юнаків і студентів, які мали на озброєнні до 16 кулеметів, бронепотяг під командуванням сотника М. Ярцева і бойовий склад сотника С. Лощенко.

Близько шостої години тривав бій з більшовицькими військами загальною чисельністю близько 4800 осіб.

comments powered by HyperComments