Поліція відхрещується від обвинувачень в спробі тиску на харківське ЗМІ

Середа, 19 квітня 2017, 17:19
Обшуки в приміщеннях, де розташовується редакція видання 057.ua, проведено на законних підставах і вони не пов'язані з професійною діяльністю журналістів
Поліція відхрещується від обвинувачень в спробі тиску на харківське ЗМІ

Оперативні заходи проведені силами слідчого управління ГУНП в області та працівниками ОУ ДФС у Харківській області відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Вилучено документи щодо використання праці осіб без належного оформлення, готівкові кошти та електронні носії інформації.

На теперішній час слідчим управлінням ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню за ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю) Кримінального кодексу України.

Згідно з даними, отриманими від ДФС у Харківській області,    підприємство, яке здійснює господарську діяльність у сфері оброблення даних та розміщення інформації на веб-вузлах, використовує при цьому працю неоформлених найманих спеціалістів та виплачує їм заробітну платню без будь-якого відображення в податковому та бухгалтерському обліку.

Вказані дії осіб призвели до ненадходження страхових та єдиного соціального внесків, що як наслідок призвело до втрати працівниками трудового стажу, порушило їхні права на відпустку, соціальні гарантії, а також вплинуло на можливість правильного нарахування їм у майбутньому пенсії. Всі ці дії є грубим порушенням законодавства про працю.

Відповідно до наданих підприємцем звітів до органів ДФС України встановлено, що на підприємстві офіційно працюють лише 7 співробітників. Однак допитані під час досудового розслідування в якості свідків 12 осіб пояснили, що вони фактично працювали на підприємстві без офіційного працевлаштування та підтвердили отримання заробітної платі у «конверті» в сумі від 5000 до 15 000 гривень.

Під час проведення оперативних заходів будь-яких перепон для роботи інтернет-сайту не чинилося, він своєї діяльності не припиняв.

Крім того, в ході досудового розслідування підлягає вивченню діяльність саме підприємства, яке здійснює господарську діяльність у сфері оброблення даних та розміщення інформації на веб-вузлах. Тобто функціонування самого сайту та їх професійна діяльність жодним чином не є предметом досудового розслідування, - повідомили у ГУНП.

Як раніше повідомили у редакції видання 057.ua, «в порушення постанови суду силовики провели допит всіх людей, які перебували в приміщенні. Крім співробітників, під роздачу потрапили гості, стажисти, люди, які прийшли на співбесіду для подальшого працевлаштування.

Всіх їх замкнули і попросили здати телефони. На заперечення співробітників, що це їх особисті речі, надійшла відповідь: «А ви доведіть спочатку, документи надайте на телефони».

«Нам грубили, погрожували зламати руки, пальці. Мене закрили одну в маленькій кімнаті і стали допитувати, погрожуючи, що посадять у в'язницю разом з директором. Я не розумію, чому силові органи, люди, які називаються правоохоронцями, поводяться як бандити », - розповіла одна зі співробітниць сайту.

comments powered by HyperComments