Приклад Харківщини. Як виходять з кризи української середньої освіти на місцях

Середа, 30 серпня 2017, 12:06
Концепцію "Нова українська школа" можна реалізувати, запускаючи різні пілотні проекти, щоб шляхом експериментів знайти оптимальну модель модернізації системи освіти
Приклад Харківщини. Як виходять з кризи української середньої освіти на місцях

З огляду на консервативність вчителів, такі експерименти простіше запускати там, де будуються з нуля нові школи і немає сформованих педколективів, - повідомляє «Справжня Варта»

Таку думку висловив журналіст, експерт Юрій Романенко в авторській статті. В якості одного з успішних прикладів він навів нову школу в Пісочині, відкриття якої заплановано на 1 вересня.

Романенко пише: "Типова ситуація в селищі Пісочин, що є передмістям Харкова, де є дві школи і три садка. Ці установи давно переповнені і скоро не зможуть прийняти всіх бажаючих. При проектній потужності 910 місць, в сочинському колегіумі навчається 1512 дітей, а в Пісочинської ЗОШ при потужності 197 місць - 276 дітей. І в цих закладах заняття проводяться у дві зміни, а десятки батьків возять своїх дітей в інші найближчі школи району, а то і Харкова.

Нетиповість ситуації в Пісочині полягає в тому, що там зуміли за два роки звели нову школу за 70 млн. Гривень, де зможуть навчатися майже 700 школярів. І цю школу запустять 1 вересня цього року. Як і у випадку з експериментальної школи в Київській області /школа майбутнього, яка була при підтримці влади запущена у Київській області, на базі Путровского навчально-виховного комплексу - Ред./, цей проект виявився під опікою харківського губернатора Юлії Світличної, що забезпечило її введення в експлуатацію на два роки раніше запланованого терміну".

Висновок, до якого приходить експерт: "чиновники починають розуміти, що сьогодні українці стають вкрай чутливими до проблеми освіти і це може бути дуже хорошим піаром, який позитивно впливає на їхній імідж і позиції в цілому. Однак, процес модернізації освіти в Україні піде ще краще, коли чиновники зрозуміють, що хороші школи це не тільки красиві коробки з комп'ютерами, але і наявність професійних команд вчителів, які знають сучасні методики навчання, іноземні мови, які володіють мультимедійними технологіями подачі знань".

Раніше писала «Справжня Варта», на 1 вересня заплановано відкриття школи у Пісочині за участю Президента України Петра Порошенка.

Як йшло будівництво цієї школи. У липні голова ХОДА Юлія Світлична заявила: «Будівництво школи у мікрорайоні «Мобіль» знаходиться на завершальному етапі. Сучасна школа на 640 місць будувалася менше двох років. Це стало можливим завдяки об’єднанню зусиль на всіх рівнях. Нам вдалося домогтися фінансування з державного бюджету, область також виділила кошти. Крім того, бюджетна децентралізація, запроваджена Президентом, дає результати - і районний та селищний бюджети також мають змогу виділяти кошти на будівництво».

Навчальні кабінети будуть оснащені мультимедійним обладанням. У закладі буде облаштовано два комп’ютерні класи та два лінгафонні кабінети для вивчення іноземних мов. Спортивна зала матиме необхідне знаряддя для якісного проведення уроків фізкультури. Учні матимуть змогу займатися футболом, баскетболом, бадмінтоном, легкою атлеттикою, гімнастикою, також будуть уроки тенісу та бадмінтону.

Нагадаємо, будівництво школи в мікрорайоні «Мобіль» розпочалося наприкінці 2015 року. Виділення коштів на роботи з державного та обласного бюджету домоглася голова ХОДА Юлія Світлична. Це перша школа, яку зводять «з нуля» в Харківській області за останні 12 років. Школа триповерхова. Навчатися тут зможуть 640 дітей. Зараз у Пісочині не вистачає близько 800 шкільних місць. У селищі працюють два навчальні заклади: колегіум, який переповнений у два рази, і школа, де кількість учнів на 30% перевищує планові показники.

Всього до послуг учнів у школі буде 27 навчальних кабінетів, 2 комп’ютерні класи (59 ПК), 2 лінгафонні кабінети, спортивна зала, актова зала, бібліотека, спортивний майданчик, стадіон, їдальня, відпочинкові зони, кімната для відпочинку дітей з особливими потребами.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments