На Харківщині трапилася історична подія: будівлю Пархомівського художнього музею передано громаді - Світлична

Субота, 30 вересня 2017, 13:51
Боротьба за будівлю цього музею тривала декілька років.
На Харківщині трапилася історична подія: будівлю Пархомівського художнього музею передано громаді - Світлична

Про це повідомила губернатор Харківщини Юлія Світлична, передає ХОДА.

Пархомівський музей був переданий у заставу 6 років тому. За словами Юлії Світличної, протягом декількох років доля будівлі була не вирішеною. 

Так, до боротьби за культурну пам`ятку долучився не лише весь Краснокутський район, але і вся Харківщина. 

Голова ХОДА підкреслила, що сьогодні, у день, коли відбулася урочиста передача приміщення музею громаді, дуже приємно звітувати про перемогу. 

За словами Юлії Світличної, це приклад налагодженої спільної роботи громади, влади і соціально відповідального бізнесу - адже у процесі повернення будівлі брав участь ПУМБ.

Цей банк викупив приміщення архомівського історико-художнього музею ім. П. Ф. Луньова з торгів під час ліквідації у процедурі банкрутства одного зі своїх боржників. Воно було передано на баланс  Обласного комунального закладу «Харківський художній музей» у рамках благодійності. 

\

За словами губернатора області, це далеко не єдиний напрямок у розвитку Краснокутського району. Так, майже сім тисяч туристів відвідало фестиваль "Перлини Слобожанщини", який відбувся тут цього року. 

"Пархомівський музей імені Луньова – це сільський ермітаж. Цей музей унікальний не тільки для Харківщини, але й всієї України. Завдяки підтримці облдержадміністрації та безпосередньо керівника області Юлії Світличної було ініційовано передачу будівлі цього музею у комунальну власність. Це дасть можливість зберегти унікальну колекцію витворів мистецтва, вивчати її, передавати досвід іншим поколінням, впевнено працювати та розвивати музей", - казав раніше голова Краснокутської РДА Олексій Белоцький. 

Заснований музей був у 1955 році вчителем історії Пархомівської середньої школи Панасом Луньовим. Унікальна колекція закладу налічує близько 7 тисяч експонатів. У музеї представлено роботи таких відомих особистостей, як: Іван Шишкін, Ілля Рєпін, Василь Верещагін, Тарас Шевченко, Ісаак Левітан, Юхим Волков, Аполлінарій Васнецов, Олександр і Альберт Бенуа, Олександр Головін, Микола Реріх, Фердинанд Боль, Піронезі Джованні, Пабло Пікассо, Казимир Малевич, Володимир Маяковський.

comments powered by HyperComments