Напередодні виборів кількість кібератак тільки зростатиме – експерт

Юлія Гуш  |  Вівторок, 5 грудня 2017, 18:06
Зокрема, під час виборчих перегонів інтернет-мережа буде використовуватися як інструмент політичної боротьби.
Напередодні виборів кількість кібератак тільки зростатиме – експерт

Про це розповів Віталій Мороз, керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна» в межах відкритої дискусії, присвяченої цифровим правам інтернет-користувачів. За його словами, на сьогоднішній день ця тема стала напрочуд актуальною. Проте до сих пір можна спостерігати несерйозне ставлення до проблеми інтернет-безпеки, в тому числі і з боку представників влади.

«Є дуже багато витоків приватної інформації в мережу, – розповів він, – тобто, коли органи влади публікують інформацію, порушуючи тим самим основні права. Наприклад, Закон про доступ до персональних даних. І в Україні є мало випадків коли хтось несе за це покарання. Тобто, інтернет ще не розглядається як щось серйозне. Це розглядається як середовище, в якому можливе майже все і ніхто особливо не несе відповідальність. Хоча це серйозне питання – захист користувачів від кібератак. Але я переконаний, що величезна кількість користувачів навіть не знає що робити в таких випадках».

Він також висловив пересторогу, що напередодні виборів кількість кібератак в країні, яка і так знаходиться в стані війни, тільки збільшиться. Тоді інтернет-мережа частіше буде використовуватися як інструмент політичної боротьби, а права користувачів будуть все частіше порушуватися.

«Про це мало хто говорить, оскільки цифрові права не дуже врегульовані в українському законодавстві, – зазначив Віталій Мороз, – але згідно з міжнародними нормами, цифрові права – це продовження основних прав людини, але тільки в інтернет-площині. А оскільки в Україні є нерозуміння щодо того, як працює інтернет, що там можна-неможна робити, то дуже часто користувачі залишаються незахищеними».

comments powered by HyperComments