Переселенцям часом доводиться через суд вибивати власні пенсії – правозахисники

Юлія Гуш  |  Вівторок, 12 грудня 2017, 14:42
Частині переселенців припиняють платити пенсію, через що ті змушені звертатися до правозахисників.
Переселенцям часом доводиться через суд вибивати власні пенсії – правозахисники

Про це під час круглого столу розповіли представники Харківського офісу БФ «Право на захист» та  Харківського польового офісу УВКБ ООН, які якраз займаються проблемами переселенців. За словами правозахисників, існує декілька категорій ВПО, які можуть залишитися без пенсій чи соціальних виплат. По-перше, це пенсіонери, які були вимушені залишитися в зоні проведення АТО через похилий вік, хвороби чи відсутність родичів на контрольованій української стороною території. По-друге, це люди, яких не було на місці проживання під час проведення перевірки. Наприклад, вони знаходились в лікарні. Хоча правозахисники зазначають, що цій категорії легко поновлювати пенсійні виплати.

Є також люди, які були офіційно прописані на нових квартирах. Вони вже не вважаються переселенцями. Є ще особи, які були переселенцями в 2014-2015 роках, але з матеріальних причин були змушені повернутися на старе місце проживання.

Правозахисники презентували збірку «100 доль», куди увійшли реальні історії переселенців-пенсіонерів з Донбасу. Всім їм свого часу припинили виплачувати пенсії. Саме цими людьми опікувалися чи опікуються юристи фонду БФ «Право на захист». За їх словами, це реальні історії про те, як люди відстоюють свої права в судах.

Зокрема, до збірки входить історія Катерини, в родині якої аж п‘ятеро людей залишились без виплат. Жінка називає таку ситуацію вкрай образливою. За словами Катерини, її батьки все життя працювали на державних підприємствах та мають відповідні трудові заслуги. Хоча зазначає, що в її справі вже помітний певний прогрес: «Ми не знали, в які ще двері можна стукати. Було п’ятеро людей. Один з переселенців змінив місце проживання та перебрався ближче до лінії розмежування. А батьки залишились тут. На даний момент по трьом з чотирьох справ є позитивний результат».  

Вартан Мурадян, фахівець з правових питань Харківського польового офісу УВКБ ООН, висловив сподівання, що подібні заходи зможуть прискорити цей процес. За його словами, до збірки увійшло всього сто історій, хоча таких прикладів набралося значно більше.

Юлія Трало, координаторка з питань надання правової допомоги БФ «Право на захист», розповіла, що близько половини звернень до їх організації перепадає саме на соціальні питання. За її словами, на поточний момент з цією проблемою до них звернулося 350 осіб, серед яких 40 чоловік – мешканці Харкова. Хоча Юлія Трало зазначає, що не всі пенсіонери знають куди слід звертатися в такій ситуації. Більше того – не всі переселенці готові відстоювати свої права в судовому порядку.

comments powered by HyperComments