Історичні події не повинні впливати на стосунки між Україною та Польщею – Порошенко

Юлія Гуш  |  Середа, 13 грудня 2017, 17:06
Під час своєї зустрічі Петро Порошенко та президент республіки Польща Анджей Дуда обговорили питання стосовно спільного історичного минулого.
Історичні події не повинні впливати на стосунки між Україною та Польщею – Порошенко

Під час своєї зустрічі обидва президенти прийшли до висновку, що відносини між Україною та Польщею не повинні залежати від історичних подій. Зокрема, вони домовилися підвищити рівень комісії зі співробітництва з історичних питань, яка буде зібрана найближчим часом. Анджей Дуда в свою чергу зазначив, що руйнування пам’ятників на території Польщі явно суперечить встановленню мирних стосунків між двома країнами. За його словами, встановити історичну правду може проведення експертиз та досліджень за участі вчених, особливо що стосується поховань та пам’яток часів Другої світової.

Також комісія має найближчим часом вирішити питання щодо знаття мораторію на ексгумацію, зазначив Дуда. За його словами, це буде перший крок до подолання тих протирічь, які виникли останнім часом. Він закликав політиків бути спокійними та поміркованими в своїх виступах, щоб в подальшому ніщо не заважало побудові дружніх відносин між двома країнами.

Загалом, завдання даної комісії – проведення наукових досліджень, збереження пам’ятників та недопущення вандалізму. Крім того, експерти мають прибрати певні проблемні моменти з українсько-польського співробітництва. Загалом, як було відзначено під час зустрічі, на сьогоднішній день важливо не дозволити історичним протиріччям псувати стосунки між країнами.  

«Потрібно пам’ятати героїв минулого, вшановувати пам’ять невинних жертв, але вперто рухатись вперед, – підкреслив Петро Порошенко, – бо історію ми вже не змінимо. Але ми маємо змінити сьогодення і створити кращі умови для майбутнього. Щоб ніхто не міг вселити ні в серця українців, ні в серця поляків ні ненависті, ні ворожнечі».

Як повідомляла «Справжня варта», сьогодні Харкові відбулася зустріч між президентом України Петром Порошенком та президентом республіки Польща Анджеєм Дудою. Головною метою зустрічі стало обговорення стратегічних питань довохсторонього політичного співробітництва.

comments powered by HyperComments