Рівень насильства в поліції зростає – харківські правозахисники

Юлія Гуш  |  Понеділок, 15 січня 2018, 15:52
Такі висновки були зроблені під час оприлюднення результатів моніторингу, який проводився в Україні ще з 2004 року.
Рівень насильства в поліції зростає – харківські правозахисники

Про дослідження поширеності тортур та жорстокого поводження в поліції (а раніше – в міліції) розповіли директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров та директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін. За їх словами, даний моніторинг проводився за підтримки Євросоюзу ще з 2004 року.

Як показало дослідження, динаміка щодо зростання та зниження насилля в поліції не була сталою. Так, в далекому 2004 році від незаконних дій з боку тодішньої міліції постраждало більше мільйона людей. Проте з роками можна було спостерігати позитивну динаміку щодо рівня насильна в правоохоронних органах. Вже в 2009 році, за словами Захарова, рівень насильства в міліції значно знизився.  

«Можна сказати, що в той період міліція стала більш гуманною, – розповів Євген Захаров, – після того в 2010 році були президентські вибори, в яких переміг Янукович. Тоді ми почали спостерігати протилежну картину – того ж року було вже 780 тисяч постраждалих за рік, в 2011 році було 984 тисячі. Тобто, ми майже наблизились до даних 2004 року».

Проте в 2015 році, як показало дослідження, кількість жертв насилля та катувань з боку правоохоронців знизилась більше ніж вдвічі. Тоді від незаконних дій постраждало 409 тисяч осіб. Але в наступні два роки позитивна динаміка стала здавати. Таким чином, в 2017 році оціночна кількість постраждалих становила 641 326 осіб. Оціночна кількість тих, що стали жертвами катувань, склала 96 тисяч осіб. За словами правозахисників, нині Україна повернулась до масштабів насильства семеричної давнини.  

За словами Дениса Кобзіна, система, яка існувала до 2014 року, поступово відновлюється. На це вказують самі співробітники правоохоронних органів. У 2014 році зниження насильства було обумовлене в тому числі зміною суспільної свідомості після Майдану. Тоді поліція стала більш обережною до людей. Також давалося взнаки введення безкоштовної правової допомоги в 2012 році, коли кожен затриманий отримав можливість скористатися послугами адвоката.

«Але поліція не була б поліцією, якби вона не адаптувалася до наявних умов, – зазначив Денис Кобзін, – і після хвилі люстрації та атестації, які проходили протягом трьох років, система почала відновлюватися і забирати своє. Люди, які раніше втратили свої робочі місця у зв’язку з люстраціями та атестаціями, більшість з них поновила свої посади. Сама система оцінки діяльності поліції не змінилась. Також не змінилась система наслідування скарг».

Автори даного дослідження переконані, що реформа системи поліції потребує куди більш системних змін. В першу чергу має бути введена нова незалежна система оцінки діяльності поліції та система збору скарг щодо насильства з боку правоохоронців. Крім того, самі співробітники поліції мають приділяти більше уваги дотриманню прав людини.

comments powered by HyperComments