Харківщина займає перше місце щодо спроможності територіальних громад

Юлія Гуш  |  Понеділок, 19 лютого 2018, 16:25
Зокрема, невдовзі на території Харківської області відбудеться остаточне формування ще чотирьох ОТГ.
Харківщина займає перше місце щодо спроможності територіальних громад

З 10 березня мають відбутися вибори до чотирьох новостворених ОТГ – Старовірівської, Циркунівської, Великобурлуцької та Пісочинської. Про це розповіла директорка Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова. Відтепер в Харківській області буде налічуватися 16 об‘єднаних громад, що становить 27,6% від кількості, передбаченої Перспективним планом. Згідно даному документу, в області має виникнути 58 ОТГ.

На сьогоднішній день на Харківщині налічується 16 районів, де до цих пір не було створено жодної ОТГ. Проте в області в цьому плані вже є свої досягнення. Наприклад, за показником спроможності громад Харківщина посідає перше місце, а за якістю Перспективного плану формування території громад – друге.

Основною проблемою при формуванні нових ОТГ є супротив з боку сільських та селищних голів, наголошує Баринова. Все через те, що вони бояться втратити той вплив, який у них був раніше.

«Для нас головне, щоб вони не бойкотували та не саботували, – розповіла вона, – домовлятися нам потрібно з людьми. Є така ситуація, що вони не збирають громадські слухання. Або коли збирають, то наперед ведуть антипропаганду. А ми плануємо в першу чергу провести роз’яснювальну роботу з людьми».

Діана Баринова зазначила, що успіх кожної окремо взятої ОТГ залежить від сформованої команди. Якщо вона непрофесійна, то бажаних цілей досягнуто не буде. Тому так важливо обрати професійного лідера, який сумлінно виконуватиме власні обов‘язки. Крім того, представники Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування планують проводити відкриті зустрічі та семінари, під час яких будуть дані відповіді на питання, пов’язані зі створенням та роботою громад. Передбачається також участь волонтерів.  

comments powered by HyperComments