Прокуратура Харківщини підвела підсумки роботи за рік/ Інфографіка

Середа, 1 лютого 2017, 10:09
Прокуратура виділила найбільш гучні справи
Прокуратура Харківщини підвела підсумки роботи за рік/ Інфографіка
У минулому році правоохоронними органами знешкоджено 8 організованих груп у складі 31 особи, припинено злочинну діяльність трьох організованих груп з міжрегіональними зв’язками, викрито злочинну «хакерську» групу, трьом учасникам якої повідомлено про підозру у вчиненні незаконного втручання у роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж упродовж останніх двох років.
Крім цього, викрито злочинну схему безакцизного ввезення скрапленого газу через митницю на територію України, за якою з 2015 року з Російської Федерації імпортовано газу більш ніж на 600 млн. грн., внаслідок чого державі завдано збитків на суму понад 40 млн. гривень 
Скоординовані дії органів прокуратури та правоохоронних органів регіону забезпечили ефективну протидію проявам сепаратизму та тероризму. З 44 терористичних проявів (вибухів і диверсій) розкрито 41, тобто 94Упродовж 2015-2016 років удалося упередити скоєння терористичних актів у 15 випадках, більшість з яких були направлені на зруйнування стратегічно важливих об’єктів інфраструктури. Ліквідовано 26 диверсійно-розвідувальних груп загальною чисельністю понад 60 осіб. Викрито терористичну організацію «Харківські партизани», до складу якої входило більше 17 осіб. Як наслідок, у 2016 році на території області не скоєно жодного терористичного акту.
Вжито заходи щодо забезпечення невідворотності покарання за злочини, пов’язані з перешкоджанням волевиявленню учасників мирних акцій протесту, щодо масових заворушень та захоплень адміністративних будівель після подій Революції Гідності. Судами розглянуто 2 провадження даної категорії стосовно 5 осіб, судове слідство у 10 провадженнях стосовно 47 обвинувачених знаходиться на завершальній стадії, провадження  стосовно 13 обвинувачених зупинені судом у зв’язку з їх розшуком.
У поточному році СУ ГУ НП України в Харківській області направлено до суду обвинувальні акти стосовно:
 
- заступника голови Солоницівської селищної ради, який підписав фіктивні акти виконаних підрядних робіт та, зловживаючи своїм службовим становищем, здійснив розтрату бюджетних грошових коштів у інтересах корпорації «Добробуд» на загальну суму 1 млн. 187 тис. гривень;

 - колишнього директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації, який склав фіктивні документи про проведення ТОВ «Комунтрест» підрядних робіт щодо ремонту теплотраси (які фактично не проводилися) та заволодів державними коштами на загальну суму 1 млн. 285 тис. гривень;

- колишнього директора ВП «Північна електроенергетична система» ДП «НЕК «Укренерго», який здійснив розтрату державних коштів у особливо великих розмірах шляхом укладення угод щодо закупівель, товарів за державні кошти за завищеними цінами, що завдало збитків на суму 3 млн. 572 тис. гривень.

До суду направлені кримінальні провадження стосовно:

- членів організованої групи, які, використовуючи корумповані зв'язки в органах Державної міграційної служби, у період з жовтня по грудень 2015 року вчинили 3 епізоди організації незаконного переправлення іноземців через державний кордон України до Нідерландів та Польщі шляхом виготовлення підроблених документів громадян України, за грошову винагороду на загальну суму 7,5 тис. доларів США;

 - членів організованої групи, які упродовж 2014 року на території Красноградського району вчинили розкрадання газового конденсату, спричинивши державному підприємству ГПУ «Шебелинкагазвидобування» матеріальних збитків на загальну суму 524 тис. гривень;

 - членів організованої групи, які упродовж лютого 2015 року - травня 2016 року у м. Харкові та Харківському районі області систематично здійснювали незаконне зберігання, транспортування з метою збуту, а також збут незаконно виготовлених фальсифікованих алкогольних напоїв під виглядом горілки, коньяку, віскі та рому;

 - членів організованої групи, які з березня по серпень 2016 року на території м. Харкова, використовуючи програми для спілкування у мережі Інтернет, систематично збували шляхом закладки у тайники особливо небезпечні наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги (так звані «спайси»), компоненти для виготовлення яких отримували контрабандним шляхом.

Стан розкриття кримінальних правопорушень

Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами поліції

Стан протидії корупції

До суду направлено обвинувальний акт стосовно начальника виробничої дільниці філії ПАТ «ДПЗКУ» «Сахновщинський елеватор» за ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України за фактом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинили тяжкі наслідки державним інтересам у вигляді розкрадання насіння соняшника на суму понад 10 млн. гривень.
 
Крім цього, до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора ТОВ ТВП «Астек», директора  КП «Харківське ремонтне будівельне підприємство» та начальника служби механізації КП «ХРБП» за ч. 5         ст. 191, ч. 2 ст. 366  КК України за фактом заволодіння бюджетними коштами службовими особами КП «Харківське ремонтне будівельне підприємство» та ТОВ ТВП «Астек» у сумі 5140770 гривень.
 
До суду направлено обвинувальний акт стосовно керівника державного підприємства  Виправної колонії № 25, директора ТОВ «Нова ера» та заступника начальника департаменту управління ЖКГ Харківської міської ради за ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України за фактом  фальсифікації тендерної документації з метою отримання замовлення на виробництво баків для побутових відходів, чим завдано матеріальні збитки державним інтересам у сумі 150000 гривень.

Виконання рішень суду

У сфері земельних відносин

Рішенням господарського суду Харківської області задоволено позов прокуратури області  про визнання незаконним та скасування розпорядження голови Балаклійської районної державної адміністрації, яким СПДФО Шабатурі надано у користування землі водного фонду, загальною площею 108 га.

 Крім цього, за прокурорським втручанням за рішенням господарського суду попереджено незаконне надання ФГ «Глинських» земель сільськогосподарського призначення, загальною площею 232 га, без проведення земельних торгів (аукціону)

 Продовжено роботу з виявлення порушень, пов’язаних з незаконним відчуженням органами місцевої влади земель для їх подальшої забудови.

 Наприклад, рішенням господарського суду задоволено позовну заяву Харківської місцевої прокуратури № 2 в інтересах держави в особі ДАБІ у Харківській області до ФОП Хамояна Т.М. про зобов’язання привести у попередній стан будівлю шляхом знесення побудованих без дозвільної документації поверхів. Зокрема, підприємець, будучи власником триповерхової будівлі, без будь яких погоджень  державних органів добудував ще 6 поверхів.

Розпорядженням голови Височанської селищної ради громадянам передано у власність для будівництва земельні ділянки  ДП «Жовтневе лісове господарство» під виглядом земель запасу, у зв’язку з чим прокуратурою області пред’явлено 26 позовів до місцевого суду про повернення лісових земель, загальною площею понад 3 га, у власність держави. На теперішній час розглянуто та задоволено 23 позови.

Господарським судом задоволено позов Первомайської місцевої прокуратури до СТОВ «Мрія» про відшкодування шкоди у розмірі 4,5 млн. грн. за користування надрами без спеціального дозволу.

Рішеннями господарського суду задоволено позови Харківської місцевої прокуратури № 3 про стягнення з ТОВ «Українська ливарна компанія» заборгованості з орендної плати на загальну суму 3,5 млн. гривень.

Органами прокуратури області здійснено вступ у розгляд справи про банкрутство АТЗТ «Ремонтно-механічний завод № 2». У зв’язку з порушенням порядку проведення аукціону та оформленням його результатів за втручанням прокуратури області постановою Харківського апеляційного господарського суду скасовано протоколи проведення відкритих торгів та договори купівлі-продажу рухомого майна у кількості 126 одиниць), вартістю понад  2 млн. гривень.    
comments powered by HyperComments