Вірусна атака на Україну: що відомо на цю годину

Справжня Варта  |  Вівторок, 27 червня 2017, 20:09
27 червня сталася масштабна хакерська атака на сервери українських державних установ і фінансових компаній.
Вірусна атака на Україну: що відомо на цю годину

Одним з перших про атаки на національну банківську систему забив на сполох Національний банк України, повідомляє «Справжня Варта».

Зранку 27 червня НБУ попередив банки та інших учасників фінансового сектора про зовнішню хакерську атаку невідомого вірусу на ряд українських банків, а також підприємств і державних установ. У деяких банків виникли складнощі з обслуговуванням клієнтів і здійсненням банківських операцій. В результаті кібератаки банківські установи були змушені обмежити функціонал послуг, що надаються клієнтам.

У фінансовому секторі одразу ж були посилені заходи безпеки і протидії хакерським атакам. Нацбанк запевняє, що наслідки втручання у фінансову систему України будуть усунені, а спроби кібератак нейтралізовані. Наразі електронна інфраструктура НБУ працює в штатному режимі. У тому числі і система електронних платежів, якою користуються банки, і внутрішня комп'ютерна мережа регулятора. Постійно здійснюється сканування робочих станцій на наявність підозрілих і вірусних файлів. НБУ працював сьогодні до 20-ї. Поограмісти і системні аналітики працюють і зараз.

Хакерська атака торкнулася і уряду України. Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко на своїй сторінці в Facebook повідомив, що «лягли» усі комп'ютери в Кабінеті міністрів.

«Комп'ютерні мережі центральних органів влади зазнали масштабної хакерської атаки з 14:00. Кібернапади відбуваються за допомогою вірусу Petya, який використовує недоліки операційних систем, зафіксовані на сервери і персональні комп'ютери», – передає «Урядовий портал». У Кабміні повідомили, що зараженню піддалися системи Міністерства інфраструктури, Укртелекому, Укрпошти, «Нової пошти» і ряду банківських установ. «Сервери Кабінету Міністрів України поки не постраждали, проте окремі персональні комп'ютери зазнали нападу. Зараз працівники Державної служби спецзв'язку та інших відповідних органів працюють над тим, щоб нейтралізувати атаку», – запевнили у Кабміні.

Кібератаці піддався офіс «Укренерго». «Хакерській атаці піддалися офісні комп'ютери установи. Однак, атака не торкнулася систем диспетчиризации. «Всі енергооб'єкти і диспетчери працюють у штатному режимі. Наші фахівці розбираються в ситуації», – повідомили у прес-службі «Укренерго».

«Реальних загроз для енергосистеми цей вірус не несе, професіоналізм наших диспетчерів і інженерів дозволяє управляти ОЕС України і за відсутності частини програмних комплексів, що працюють під операційною системою Windows. Сподіваюся, скоро проблема буде вирішена», – прокоментував ситуацію в.о. генерального директора компанії Всеволод Ковальчук.

Хакери атакували інформаційну систему аеропорту «Бориспіль». Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив перший заступник генерального директора Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» Євген Дихне: «Сьогодні в аеропорту і в кількох великих підприємствах державного сектора позаштатна ситуація – спам-атака. Наші IT-служби намагаються спільними зусиллями врегулювати ситуацію. У зв'язку з позаштатною ситуацією можливі затримки рейсів. Актуальну інформацію про час вильоту ви можете прочитати на табло в терміналі D в зоні вильоту!». Офіційний сайт аеропорту не працює. Трохи згодом відновилося робота електронного табло в залі реєстрації аеропорту. Аеропорт працює відповідно до плану польотів.

«Київенерго» заявило про хакерську атаку на підприємство. «Шановні клієнти, з технічних причин Контакт-центр Київенерго 15-88 і Центри обслуговування клієнтів зараз працюють в обмеженому режимі. Вибачаємось за незручності», – повідомили у «Київенерго».

Ощадбанк також піддався хакерській атаці: «Сьогодні, 27 червня, ряд українських компаній і банків зазнали хакерської атаки. У результаті Ощадбанк на виконання регламентів безпеки і захисту інформації був змушений вдатися до обмеження функціонала послуг, що надаються клієнтам. Банк просить вибачення за незручності, що виникли внаслідок форс-мажорних обставин і гарантує конфіденційність і збереження даних клієнтів», – повідомляється на сайті банку. Відділення працювали сьогодні в режимі консультацій.

Хакерській атаці, крім державних установ і крупних українськх холдингів піддалися кілька провідних українських компаній. Про атаку повідомив генеральний директор інтернет-магазину Rozetka Владислав Чечоткін: «Укрпошта», «Нова пошта», «ОТП-банк», Ощадбанк, ДТЕК, «Центренерго», «Новус», «Фоззі», «Датагруп», «Київстар», «Астеліт». 

«Зараз відбувається кібератака на більшість провідних компаній та банків, в тому числі і на нашу мережу, – повідомив оператор АЗС WOG. – Відповідно, заздалегідь приносимо вибачення за можливі збої в роботі компанії. Наша професійна команда менеджерів вживає всіх заходів, щоб забезпечити стійку роботу всіх системи компанії. Ми інформуватимемо вас про перебіг подій».

Мережа АЗС KLO також повідомила про хакерську атаку на компанію.

У прес-службі OTР-Банку заявили про тимчасове обмеження доступу до сервісів установи. При цьому уточнили, що операції з картками в торгових та інтернет-мережах доступні в стандартному режимі, а зняття готівки можливо в банкоматах інших банківських установ.

Жертвою вірусної атаки стало київське метро. З підземки повідомили, що наразі неможливо розрахуватися банківською карткою. Водночас безконтактні картки для проїзду працюють в звичайному режимі.

У «ПриватБанку» атаку хакерів прокоментувала керівник мереж регіональних прес-офісів Інна Музичук: «ПриватБанк, його електронні комплекси та Приват24 не зафіксували жодних хакерських атак або спроб втручання в роботу систем. Онлайн-моніторинг безпеки ПриватБанку за останню добу не зафіксував нових загроз або сплеску активності з боку потенційних хакерів. Для наших програмних комплексів і систем на сьогоднішній день не існує ніяких хакерських загроз, багато в чому завдяки конфігурації систем і роботі департаменту електронної безпеки».

У прес-службі НАК «Нафтогаз» повідомили, що хакерської атаки компанія не зазнала. «Ми самі пішли в оффлайн з метою безпеки. Теж саме і «Укргазвидобування», – пояснили в НАКу.

Кіберполіція поки не коментує атаку хакерів на Україну. Шеф кіберполіції Сергій Демедюк уточнив, що пояснить ситуацію після того, як кіберполіція локалізує деякі атаки.

Енергохолдинг ДТЕК, в структуру якого входить ПАТ «Київенерго», вживає заходів щодо запобігання хакерської атаки. «Щоб не допустити ураження вірусом, ми вживаємо заходів щодо запобігання атаки і активно співпрацюємо з вендорами Майкрософта і виробниками антивірусних програм. Обленерго компанії працюють в штатному режимі. Дійсно, ми спостерігаємо деякі збої в роботі клієнтських сервісів», – повідомила в.о. директора з комунікацій ДТЕК Ірина Мілютіна. 

НАЕК «Енергоатом» хакерської атаки не зазнав. У прес-службі компанії повідомили, що у них «все спокійно».

Хакерська атака вразила телеканали ATR і 24. Про  атаку на кримськотатарський телеканал ATR повідомив журналіст Айдер Муждабаев: «І в офіс ATR прийшов привіт з РФ», – написав він у Facebook. «На медіахолдинг ТРК «Люкс», до складу якого входять «24 Канал», національна мережа радіостанцій «Радіо Люкс» і «Радіо Максимум», а також ряд популярних інтернет-сайтів, скоєно нищівну вірусну атаку. Впливу атаці піддалися редакції медіахолдингу в Києві і Львові», - повідомили на сайті «24».

Жертвами хакерської атаки стали сайти Львівської міської ради, Київської міської державної адміністрації, кіберполіції та Служби спецзв'язку України. Заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків повідомив, що системи АПУ працюють в штатному режимі. «Інформаційні системи і команда кіберзахисту Адміністрації президента України працюють в штатному режимі, але з підвищеним рівнем уваги до ситуації, яка має місце в інших державних установах у зв'язку з кібератакою», – повідомив Шимків.

Спікер Національної поліції України Ярослав Тракало заявив, що в кіберполіцію надійшло вже 22 повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів. «Це повідомлення як від державних, так і приватних установ. Зокрема, є звернення і від одного з мобільних операторів. Аналогічні повідомлення надходять і в регіональні представництва Департаменту кіберполіції. повідомлення про втручання в роботу персональних комп'ютерів продовжують надходити. Всі вони фіксуються», – заявив Тракало в своєму Facebook. За його словами, після отримання таких повідомлень на місце виїжджають фахівці Департаменту кіберполіції та інших профільних служб, що працюють над протидією поширення вірусу, а також ліквідацією її наслідків.

Хакерська атака не вплинула на рух поїздів. В цьому на своїй сторінці в Facebook запевнивголова правління ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Балчун. «Поінформовані про кібератаки, які відчувають державні і приватні установи. Діємо відповідно до протоколу наших IT і служб безпеки. Пасажирські, вантажні перевезення – здійснюються, каси працюють», – заявив Балчун.

Служба безпеки України припускає, що хакерська атака на українські компанії могла бути організована з території Росії або окупованого Донбасу. Про це повідомила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Народний депутат Антон Геращенко, в свою чергу заявив, що по кожному відомому фактом зараження комп'ютерним вірусом буде розпочато кримінальне провадження. «На даний момент фахівці з кібербезпеки СБУ і Національної поліції працюють на ключових інфраструктурних об'єктах України з метою допомогти системним адміністраторам якомога швидше відновити роботу комп'ютерних мереж. Думаю, що за кілька днів робота комп'ютерних мереж буде повністю відновлена. По кожному відомому факту зараження комп'ютерним вірусом буде розпочато кримінальне провадження», – заявив Геращенко.

Він також припустив, що хакери знаходяться в Росії, принамні, за межами України. «Але рано чи пізно їх особистості будуть встановлені і вони стануть не виїзними з РФ. Сьогоднішня кібератака – наймасштабніша в історії України», – зазначив Геращенко.

Хакерська атака на Україну призвела до часткового відключення комп'ютерної мережі Державної фіскальної служби. «У зв'язку з потужною хакерською атакою 27 червня 2017 на комп'ютерну мережу ДФС відключені некритичні елементи мережі. В штатному режимі працює митне оформлення. Прийом електронних документів (звітності, податкових накладних та інших) тимчасово призупинено з 18:00 27.06.2017. Всі електронні документи , що надійшли в ГФС до 18:00 будуть оброблені днем ​​прийняття», – повідомили у ДФС, висловивши припущення, що в окремих випадках може спостерігатися незначне зниження швидкості обробки інформації. Крім того, заблоковано роботу відділень банків в пунктах пропуску на державному кордоні.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments