Поляки роз'яснили, як українцям можна влаштовуватися на роботу

Понеділок, 28 серпня 2017, 10:07
Безвізу недостатньо, але умови працевлаштування досить прийнятні
Поляки роз'яснили, як українцям можна влаштовуватися на роботу

Кожен громадянин України може працювати в Польщі, не отримуючи візи, якщо у нього є один з двох документів, - повідомляє «Справжня Варта»

Таке роз'ясння було надано Державною прикордонною службою Польщі щодо законодачих змін, що вступили в силу з липня 2017, - пише видання Оstarbeiter.

Кожен громадянин України може працювати в Польщі, не отримуючи візи, якщо у нього є один з двох документів: дозвіл (zezwolenie) на роботу або заява (oświadczenia) від роботодавця про намір працевлаштувати іноземця.

Запрошення від воєводи (зезволення до праці)

Воєводське запрошення замовляє роботодавець, подаючи в воєводство пакет документів на працівника. Стверджує дозвіл воєвода. Офіційний термін виготовлення документа може досягати 2 місяці, а фактично ця межа іноді значно перевищується.

Піврічне запрошення на роботу (освядчення)

Oświadczenia – найпопулярніший документ у наших працівників в Польщі. У самій назві — заява — закладений повідомний характер цього паперу. Роботодавець доводить до відома держави, що має намір працевлаштувати конкретного іноземця, і все! Можна працювати. Термін виготовлення Освядчення – 1-2 тижні.

Істотним недоліком заяви є те, що вона дає право на роботу не більше ніж на 6 місяців в рік. Вичерпавши цей термін необхідно або виїхати на батьківщину, або оформляти дозвіл. Зрозуміло, безвізовий ліміт скінчиться раніше, але його можна продовжити.

Вартість документів

Збір за оформлення заяви — близько 7 євро, за дозвіл — 12-35 євро. Ці виплати виробляє ініціатор процесу оформлення, а ним в обох випадках є роботодавець!

Терміни роботи в Польщі без візи

Безвізовий режим передбачає перебування іноземця в країні на термін не більше 90 днів за півроку. Аналогічно — 90/180 — йдуть справи і з роботою українців по біометричного паспорту. Далі необхідно або повертатися додому, або оформляти інші документи.

Підстава для відмови

Заборона на в’їзд до Польщі або всю Шенгенську зону не дозволять українцеві перетнути кордон, а значить і працевлаштуватися.

Оформіть трудовий договір

Існують однозначні вимоги закону:

Відразу після оформлення працівник і роботодавець зобов’язані укласти трудовий договір! У деяких випадках, якщо це прямо не заборонено законом, допустима цивільно-правова форма. Протягом наступних 7 днів іноземець зобов’язаний зареєструватися в ZUS. Без цих дій працевлаштування буде вважатися незаконним!

Як правильно поїхати на роботу з біометричним паспортом?

Чинні закони не регламентують інші терміни і послідовність дій. Українець має повне право в’їхати до Польщі по безвізовому режимові і вже там підшукувати собі роботу, оформляти документи тощо.

Однак є проблема: очікувати дозволу можна кілька місяців, працювати в даний період не можна, а термін перебування (ті самі 90 днів) скорочується. Коли всі папери будуть готові, на роботу може не залишитися часу.

Рекомендується наступна послідовність дій:

  • Вибір роботодавця.
  • Отримання від нього дозволу або заяви.
  • Перетин кордону.
  • Укладення трудового договору.
  • Реєстрація в ZUS.

Так як перші пункти здійснювалися дистанційно або короткочасними поїздками, дозволений термін роботи можна буде використовувати максимально продуктивно.

Як залишитися працювати понад «безвізових» 90 днів?

Карта побиту по безвізу

Однією з підстав отримання Карти тимчасового побиту є довгостроковий трудовий договір. Відповідно, працюючи по безвізу і будучи власником такого договору можна претендувати на Карту.

Закон говорить, що подати документи можна навіть в останній день офіційного перебування в Польщі. Поставлений штамп продовжить час дозволеного перебування в країні на весь термін розгляду справи. Однак рекомендується так не чинити тому, що:

Документи можуть і не прийняти, якщо будуть виявлені якісь помилки і потрібне їх виправлення, а на наступний день ліміт перебування закінчиться.

Штамп дозволить перебувати в країні, але не дозволить працювати, а термін очікування може бути досить значним.

Штамп не дозволяє в’їзду в країну, якщо немає інших віз.

В результаті, українцю доведеться довгий час перебувати в Польщі без можливості працювати і з’їздити додому (вірніше, додому можна, а от повернутися потім не вдасться).

Краще зайнятися оформленням Карти побиту відразу, як приступите до роботи! Якщо, звичайно ж, плануєте далі працювати в Польщі.

Як раніше писала «Справжня Варта», заробітну плату вчителям підвищать на 25%. Зростання зарплатні педагогам заплановано на 2018 рік.

Також харківські студенти зможуть навчатися у Канаді: умови стажування. 6 вересня 2017 року у Каразінському університеті відбудеться презентація програми стажування в університетах Канади.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments