Харківський коксовий завод лише за показниками забруднення грунтів завдав шкоди на суму, що перевищує 14 мільйонів гривень

Жанна Титаренко  |  Середа, 30 листопада 2011, 23:34
За фактом злочину Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області матеріали перевірки з претензіями в порядку статті 97 КПК України направило до обласної прокуратури.
Харківський коксовий завод лише за показниками забруднення грунтів завдав шкоди на суму, що перевищує 14 мільйонів гривень

 

Нижче, наведено документ, у якому зазначено розмір завданої шкоди, зумовленої засміченням земельних ресурсів.

(Прізвище й повна адреса особи, що подавала інформаційний запит затерті. Ця інформація може бути надана лише для судового слідства)

Крім того, місцеві мешканці екологічно забрудненого мікрорайону подавали інформаційні запити в різні інстанції, в результаті чого з’ясувалося, що Харківський коксовий завод уже два роки поспіль працює без дозвільних документів на атмосферні й інші викиди.

Справа в тому, що екологічна експертиза підприємства, що здійснює забруднюючі викиди, згідно до законодавства України, має здійснюватись кожні три роки. І лише після екологічної експертизи, можуть надаватися щорічні дозволи на експлуатацію підприємства і викиди. Якщо екологічна експертиза не проводилася, дозволи на експлуатацію і викиди є нелегітимними.

Враховуючи те, що остання екологічна експертиза проводилася у квітні 2006 року, Харківський коксовий завод мав право користуватися висновками цієї експертизи не довше ніж до квітня 2009 року.

Але не зважаючи на такі грубі порушення Харківський коксовий завод продовжує працювати, і майже щоночі, в рази збільшує димові викиди, отруюючи місцевих мешканців діоксидом сірки та іншими сполуками.

Врешті-решт, за тим, які підприємства працюють без дозвільних документів мають слідкувати структури МЧС, СЕС, Державне управління охорони навколишнього природного середовища тощо. Але навіть тоді, коли всі документи, що підтверджують факти екологічного злочину зібрано докупи, вживати хоч якихось санкцій до Харківського коксового заводу, ані міліція, ані прокуратура не поспішають.

comments powered by HyperComments