У харківській підпільній майстерні роблять пам’ятник Петру Столипіну

Жанна Титаренко  |  Субота, 11 серпня 2012, 14:15
Уже повністю завершено гіпсовий макет фігури і постаменту. Сам же пам’ятник має бути зробленим із граніту.
У харківській підпільній майстерні роблять пам’ятник Петру Столипіну

«Дуже сподіваюся, що цей пам’ятник буде встановлено саме в Харкові», - зазначив скульптор та попрохав не розголошувати його ім’я й адресу майстерні.

(Шановні читачі, прошу вибачення, але скульптор наполегливо попрохав видалити з цієї публікації фото усього пам'ятника.)

Довідка: Петро Столипін – російський державний діяч, реформатор. Народився 14 квітня 1862 і був убитим 5 вересня 1911 року в Києві.

На своїх посадах проводив жорстку послідовну політику як проти революціонерів, так і проти лібералів будь-якого ґатунку. За його наказом війська й поліція жорстоко карали учасників селянських заворушень, до в’язниць у великій кількості кидали студентів і старшокласників-гімназистів, помічених в антиурядовій діяльності, проголошені царським маніфестом від 17 жовтня 1905 року політичні свободи було всіляко обмежувано. Столипін дав пряму директиву губернаторам: «Менше заарештовувати, більше стріляти... Переконування облиште, дійте вогнем...». За таку антинародну політику у серпні 1906 на Столипіна вчинено замах (загинуло 27 осіб). У відповідь він домігся запровадження військово-польових судів – без адвокатів, без можливості подати апеляцію – із правом винесення та виконання впродовж 24 годин смертних вироків. Протягом 1907–1909 років військово-польові суди ухвалили понад 5 тис. смертних вироків. На початок 1908-го у в’язницях перебувало понад 200 тис. політичнх в'язнів, приблизно таку саму кількість заслали у «віддалені місця імперії»

Столипін був ініціатором обмеження автономії Фінляндії, засновником шовіністичних російських організацій, у тому числі, так званого Всеросійського національного союзу, основною метою якого було сприяння пануванню російської народності.

comments powered by HyperComments