«Гендерний марафон» у Харкові стартував з жіночої творчості

Четвер, 7 березня 2013, 23:42
У Харкові напередодні Міжнародного жіночого дня вже третій рік поспіль організується та проводиться Гендерний марафон «Ми рівні, бо ми того гідні!». Перший захід марафону цього року відбувся 4 березня – ним стала виставка жіночої творчості «FeminaArs» в Харківському художньому музеї.
«Гендерний марафон» у Харкові стартував з жіночої творчості

На виставці представлені картини 37 художниць, які писали в різні історичні періоди від ХІХ до ХХІ ст.: М. Башкирцевої, Т. Яблонської, Н. Вергун, І. Ланг, Н. Вербук і навіть першої з художниць дореволюційної Росії, нашої землячки, засновниці художньої школи в Харкові Марії Раєвської-Іванової.

Експозиція презентуватиметься до 15 квітня.

Одним з ініціаторів Гендерного марафону став харківський Музей історії жіноцтва, історії жіночого і гендерного руху.

Під час спілкування з його директоркою Тетяною Ісаєвою нам вдалося дізнатися багато цікавого про історію і сучасність гендерного руху в Україні і не тільки.

«Жінка – в приватному середовищі, чоловік – у публічному просторі. У кожному з історичних періодів жінка обмежена. Через певні фізіологічні, економічні обставини, але обмежена. У наш час жінка має можливість обирати. І суспільство має їй у цьому допомагати і створювати умови для цього», - зауважила пані Тетяна.

Гендерний марафон – лише один з численних заходів, у яких бере участь або й ініціює харківський гендерний музей. Наприклад, у 2012 році в харківській художній галереї «Маестро» була організована виставка «Про гендер цікаво». Виставки музею відбулися в Обласній художній галереї, в Харківському міському центрі зайнятості, в музеї історії ХНУ імені В. Каразіна.

Всі ці акції мають на меті розкрити проблеми гендеру в Україні, донести до пересічного громадянина ідеї права жінок на вибір.

«Є просто середньостатична людина, а є людина з особливими потребами. Вигодовуючи дитину, жінка стає людиною з особливими потребами».

«Коли питаєш людей, що таке гендер, зазвичай відповідають – «рівність між чоловіком і жінкою». Це дуже близько! Але гендерований підхід – різний підхід до жінки і до чоловіка... Кілька років тому ніхто взагалі не знав, шо таке гендер. Тепер хоча б відповідають, що це – «рівність». Це вже добре. Можна говорити про певний вплив на українське суспільство», - каже Тетяна Ісаєва.

comments powered by HyperComments