Медичний проект «Вчасна допомога» у відкритій дискусії «Майдану»

Світлана Шкурай  |  Четвер, 18 квітня 2013, 12:40
У Незалежному культурному центрі «INDIE» (Харків, вул. Чернишевська, 4/6) 16 квітня відбулось обговорення Національного проекту «Вчасна допомога». Захід мав незвичний формат: по-перше, був відеозв'язок з київськими експертами; по-друге, усе це наживо транслювалося на сайт «Майдан». Таку форму роботи організатори використовують уже не вперше.
Медичний проект «Вчасна допомога» у відкритій дискусії «Майдану»

«Швидка допомога: реформа або смерть» - так називалось одинадцяте засідання. Першими спікерами були кияни Олексій Навроцький, керівник Національного проекту «Вчасна допомога», та Максим Іонов, лікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги, голова Вільної профспілки працівників швидкої медичної допомоги.

Організатори харківської дискусії: Наталка Зубар, Борис Захаров, Віктор Гарбар

Олексій приєднався до обговорення за допомогою телефонного зв’язку. Він розповів дещо про Національний проект, докладну інформацію про який можна знайти за посиланням.

Якщо коротко, то Національний проект «Вчасна допомога» спрямований на утворення єдиних регіональних оперативно-диспетчерських служб з використанням сучасних GPS-технологій для зменшення часу прибуття бригад швидкої медичної допомоги до пацієнта.

Перше запитання поставив фельдшер швидкої допомоги міста Харкова. Він цікавився скороченням бригад, про можливість якого повідомило його керівництво. За його словами, зараз у місті працює близько 70 бригад, яких має стати 50 після реалізації одного з «пунктів» проекту. За наказом Міністерства охорони здоров’я № 33 від 2000 року, у Харкові має бути на 10 тис. населення 0, 7 бригади. Враховуючи теперішню кількість населення, у місті має бути не менше 100 бригад. За іншим наказом, цифри більші. Йому відповіли, що проект цього не стосується, адже в ньому мова йде про технічне забезпечення бригад.

Запитань було багато, оскільки тема стосується кожного. Під час обговорення  з’ясувалось, що державі нововведення обійдуться в 400 млн. грн., проектна стадія завершена, а з травня за умови наявності фінансування розпочнеться реалізація проекту в регіонах. Продовжили дискусію харківські спікери.

 


comments powered by HyperComments