Чия ж неволя краща? Відкрита загальноукраїнська дискусія «Майдану» про тоталітарні режими

Світлана Шкурай  |  Субота, 29 червня 2013, 09:12
Дискусія про нелюдськість двох режимів розгорнулася в харківському культурному центрі «Indie» (вул. Чернишевська, 4/6). Такий собі телеміст між різними регіонами України влаштували адміністратори сайту «Майдан». Говорили Харків, Київ, Львів і Тернопіль. Своє ставлення висловив і Євген Сверстюк…. Згадували, звісно, й про фундамент та визначальні риси комунізму та нацизму, але темою дискусії були тюрми. «Чия тюрма краща: гестапо чи НКВД, і як в Україні уникнути тоталітаризму?»
Чия ж неволя краща?  Відкрита  загальноукраїнська  дискусія  «Майдану»  про тоталітарні режими

З 26 червня 1987 року відзначається Міжнародний день ООН на підтримку жертв катувань. До цього дня й організовувалась дискусія. Цікаво, що  львів’яни вийшли на пряму трансляцію у приміщенні Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Основна відмінність цієї розмови від інших  полягає передусім в тих людях, які беруть в ній участь. Тож не буде зайвим познайомитися зі «спікерами».

У Львові до обговорення долучились директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, письменник Ігор Калинець, який у 1972 році отримав 6 років таборів і 3 роки заслання за ст. 62 ч. 1 КК УРСР ("антирядянська агітація і пропаганда"), заарештований 15-літнім як син Головного командира УПА Юрій Шухевич, який провів майже 40 років у неволі як український націоналіст, та арештована в 1944 німецьким гестапо і з вироком "за зв'язок з ОУН-УПА" вивезена до концтабору Равенсбрюк Ірина Шуль. Модерував виступи львів’ян Ярослав Сватко, публіцист і дослідник визвольного руху.

У Тернополі зібрались директор Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів Володимир Бірчак та Ігор Олещук – старший науковий співробітник цього музею, колись засуджений до 25 років.

Київська команда складалась з журналістки/блогерки Олени Білозерської, яка пише про сучасних політв'язнів, голови київського «Меморіалу» Романа Круцика, Голови Правління Центру Громадянських Свобод, історика дисидентського руху, у 1973 році засудженого до 4 років позбавлення волі в таборах суворого режиму за самвидав  Олександра Матвійчука та інших.

Харківській публіці особливо цікаво було почути думку колишніх  політв’язнів.  Харків’яни наголошували на тому, що Гестапо нам сьогодні ніяк не загрожує, на відміну від «традицій «НКВД».

Борис Захаров, учасник заходу в Харкові, додає: «Щодо сучасної України, сучасного стану справ, то методи катувань, поганого поводження збереглися, традиції збереглися, і навіть міліціонери, коли катують, кажуть, що ми маємо у загашнику ще від Берії стільки-то прийомчиків».

Виступає Борис Захаров

Переважна більшість, якщо не всі, погодилась з тим, що по суті обидва режими були схожими, так би мовити, «спорідненими», але зараз ми з вами ще «перетравлюємо» залишки комуністичної ідеології з усіма наслідками цього процесу.

 

 


comments powered by HyperComments