Меморіальну дошку харківському мовознавцю Юрію Шевельову розгатили прямо на стіні

Світлана Шкурай  |  Середа, 25 вересня 2013, 23:00
Години особистого часу, котрі ініціатори встановлення пам'ятного знака приділили збору коштів та організації акцій, тисячі гривень, що їх два роки збирали харків'яни, перетворилися на уламки під ударами сокири. Невідомі демонтували дошку Юрію Шевельову вдень 25 вересня.
Меморіальну дошку харківському мовознавцю Юрію Шевельову розгатили прямо на стіні

Харківська міська рада скасувала власне рішення щодо встановлення меморіальної дошки, яке прийняли ще у 2011 році за рекомендацією Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища. На засіданні прийшли представники громадськості, Харківської правозахисної групи, викладачі Харківського національного університету та голова «Антифашистського комітету Харківщини» Ніссон Ройтман, який подав позов до суду щодо заборони пам’ятного знака Шевельову.

«Рішення, яке ухвалила сьогодні Харківська міська рада, стосується не наукової діяльності Юрія Шевельова, а його людських якостей, виявлених під час фашистської окупації Харкова, і його дій у цей період. Він показав себе як поплічник фашистів, і рішення про зняття пам'ятної дошки - це відновлення історичної правди для визволителів Харкова, усіх загиблих і тих, хто вижив під час Великої Вітчизняної війни, для всіх наступних поколінь», - цитує офіційний сайт Харківської міської ради міського голову.

Шевельову противники встановлення дошки закидають зрадництво і називають його колабораціоністом, обґрунтовуючи це тим, що філолог писав до газети «Нова Україна» під час окупації. На їхню думку, не можна залишати на центральній вулиці міста меморіальну дошку Юрію Шевельову. Незадовго після голосування в міськраді троє невідомих її демонтували.

«Якби зняли нормально і поклали, ні – вони роздовбали дошку молотками. Я напишу заяву, але міліція сама по собі має відкрити кримінальну справу. Далі будуть продовжуватись судові засідання у справі, яку розпочав Ніссон Ройтман проти цієї дошки. Там дуже багато нюансів, які показують, що це звернення неправомочне, і те, що зробили сьогодні у міській раді, здійснення цього рішення, воно повинно було бути лише через суд. Це зневага до громадської думки», - наголошує Костянтин Черемський, активіст встановлення дошки.

Нагадуємо, що її встановили 3 серпня, за два дні до запланованого відкриття через побоювання заборони міської влади.

 

comments powered by HyperComments