1 вересня – п'ємо зі Знанням (справи). І щоб горілочка йшла, «як діти до школи»

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 1 вересня 2008, 09:31
Для когось 1 вересня – початок шкільної кабали. Для когось, кому більше пощастило з навчальним закладом та власним світоглядом, – це початок шляху до незвіданого. І тим і іншим хочеться побажати в цей День: першим – щоб гризти граніт науки було легше, іншим – щоб було цікавіше. Ну, а найкраще , і першим і другим зібратися разом і полегшити/прикрасити своє життя нехитрим хімічним способом за допомогою з'єднання C2H5OH.
1 вересня – п'ємо зі Знанням (справи). І щоб горілочка йшла, «як діти до школи»

В Україні День знань за традицією відзначається 1 вересня. Офіційно це свято було встановлено Верховною Радою СРСР 1 вересня 1984 року. 1 вересня святкують школярі та студенти, у цей день у них розпочинається новий навчальний рік.

У Стародавній Іудеї 1 вересня теж відзначалося, і саме в цей день Спаситель уперше звернувся до народу із проповіддю. У цей же день, в 312 році, імператор Костянтин, який сприйняв християнство від матері Олени, розбив свого супротивника Мавксентія, осіняючи військо прапором, на якому було зображено хрест. Після перемоги Христової Церкву перестали переслідувати, та вона почала свій переможний рух по Візантійській імперії.

На Русі початок вересня православні зустрічали співом тропаря на новоліття, простіше говорячи – 1 вересня відзначалося як Новий рік. Але наприкінці 1669 року Петро І видав указ про святкування Нового року 1 січня та введення літочислення на зразок західного – від Різдва Христова.

Щодо великих миру цього...

В 1875 році 1 вересня народився Эдгар Райс Берроуз – американський письменник, що придумав Тарзана.

У 1899 р. – Андрій Платонов (Климентов) – російський письменник, поет, критик, журналіст, прозаїк, якого вдостоєно самої короткої та яркою літературної «рецензії»: на полях його повести «Впрок» Сталін начертав «Сволота». Несподіваний, яскравий, густий, образний і недорікуватий стиль Платонова Хемінгуей називав геніальним. У роки, коли його не публікували, займався літературною поденщиною: писав під псевдонімом рецензії, займався літературною обробкою російських народних казок.

У 1958 р. – Сергій Гармаш, російський актор («Сталінград», «Біси», «Солдат Іван Чонкін»).

1962 – Руд Гулліт голландський футболіст родом із Суринама, власник «Золотого м'яча» кращому гравцеві Європи 1987 року. Був капітаном голландської збірної, що стала чемпіоном Європи 1988 р. (перемогли збірну СРСР). Грав у голландських клубах «Гарлем», «Фейенорд» і «ПСВ Эйндховен», потім перейшов до «Мілану» (1987), тренер.

1964 – Євгеній Білоусов, естрадний співак («Дівчинка моя, синьоока»).

Полетіли!

1 вересня 1783 року в 13:45 Жак Шарль та один із братів Роберів піднімаються у повітря із саду Тюільрі в Парижі на очах юрби, що нараховувала близько 400 000 глядачів, і стають першими людьми, яки здійснили вільний політ на водневому аеростаті. Аеростат діаметром 8.6 метра, пролітає 43 кілометра й приземляється на околицях міста Нелі. Цей політ ознаменував собою початок кінця монгольф'єрів, оскільки водневі аеростати забезпечували більшу дальність і тривалість польотів.

От тобі хрест!

1 вересня 1941 року Адольф Гітлер відновлює вищу військову нагороду Німеччини – Залізний Хрест.

Косив Януш конюшину

1 вересня 1969 року святкує річницю свого народження білоруський ансамбль «Пісняри».

У Харкові...

1 вересня 1802 року Василь Каразін проголошує запальну промову перед міським суспільством. Із властивим йому захопленням, а іноді і перебільшенням, він пророкує, що з відкриттям у Харкові університету місто буде давати Росії «златоустых наставников в Слове Божием и нравственности, просвещенных изъяснителей воли Царской, мудрых судей, врачей, естествоиспытателей и ученых, образованных коммерсантов, ораторов, поэтов, воспитателей русского юношества». Он мечтал, что «необыкновенное стечение народа украсит и распространит этот город и зависящие от него (уездные), наполнит его всеми утехами, свойственными просвещенному обществу, что богатства всех стран России станут литься к нам рекой, что изобилие и радость будут иметь у нас верное прибежище…»


Так починався Харківський університет.




 

comments powered by HyperComments