Шоу маст гоу он, Петька! 5 вересня народився Фредді Меркьюрі... і вмер Чапаєв

Микола Кузнєцов  |  П'ятниця, 5 вересня 2008, 10:52
Чи знав хлопчик на ім'я Фарух Балсара, що народився незабаром після другої світової війни (1946) в одній з англійських колоній, на острові Занзибар (у східного узбережжя Африки в Індійському океані), про те, що стане легендою й кумиром мільйонів людей, що живуть по всіх куточках земної кулі?
Шоу маст гоу он, Петька! 5 вересня народився Фредді Меркьюрі... і вмер Чапаєв

Зображуючи перед друзями в маленькій квартирці в Кенсингтоні манеру гри на гітарі одного зі своїх музичних кумирів, Джиммі Хендрикса, він не утомлювався повторювати: «Наступить день, і я стану таким же великим, як і цей хлопець. Ні, я стану вищим за нього, я буду справжньою, великою зіркою!» Звичайно, тоді йому ніхто не вірив...

У квітні 1970 року Балсара, Брайан Мэй і Роджер Тейлор нарешті прийняли епохальне рішення: об'єднатися. Друзі заразилися ідеями Фредді (як на той момент називав себе майбутній фронтмен), що запропонував поєднати вагу «Led Zeppelіn» з новими візуальними пошуками, нестримність року із чуттєвістю поп-культури, Джиммі Хендрикса з голлівудським шиком Марлен Дитріх і Грети Гарбо. Це з'єднання досі непоєднуваного й було, за Фредді Меркьюрі, формулою успіху. Як останній штрих він запропонував назвати групу «Queen» («Королева»).

Брайан і Роджер дружно запротестували: справа в тому, що крім словникового перекладу «королева» queen означає ще й зухвало одягнену дівчину, а іноді й жінкоподібного юнака, що народжувало цілком зрозумілі асоціації. Однак Фредді стояв на своєму.

«Це всього лише назва, але очевидно, що вона царствена та звучить чудово... Це сильна назва, універсальна й миттєво запам'ятовується. Вона несе у собі величезний візуальний потенціал і масу тлумачень. Звичайно, я цілком усвідомлював асоціації із блакиттю, але адже це лише одна з її граней».

Тоді ж Фредді перемінив своє екзотичне прізвище на щось, з одного боку, більш звичне для англійського слуху, а з іншого, не менш загадкове: Меркьюрі. Швидше за все, Фредді влаштовувало, що існує безліч значень цього слова. Mercury англійською означає «ртуть», у той же час це ім'я античного божества – посланника богів Меркурія (Гермеса); прикметник mercurіal переводиться як «живий, рухливий, непостійний, мінливий»...

Улюблені альбоми: «Up Agaіnst the Wall» Майкла Джексона, «Іmagіne» «Биттлз».
Улюблений фільм: «У джазі тільки дівчини» («Деякі люблять гарячіше» - «Some Lіke Іt Hot»)
Улюблений колір: чорний.
Улюблений актор: Тімоті Далтон.
Улюблені акторки: Мэрилін Монро, Лайза Мінеллі.
Улюблені інструменти: фортепіано, клавесин.
Улюблені країни: Англія, Японія.
Улюблена їжа: блюда індійської кухні, нектар.
Улюблений напій: шампанське із кришталевої туфельки.

Свято тривало всього 15 років – до 1986 року, коли вперше поповзли слухи про те, що в Меркьюрі СНІД.

Навіть балансуючи на грані життя й смерті, Меркьюрі продовжував залишатися найбільшим шоуменом. За місяць до його кончини вийшла одна з найкращих пісень групи – «The Show Must Go On», слова якої були повні надії.

Свято ДР Фредді Меркьюрі тим більше актуальне для харків'ян, тому що рівно через тиждень, 12 вересня, на площі Свободи виступить його група. Зараз в «Королеві» солірує Пол Роджер.

Щодо великих миру цього...

В 1548 році 5 вересня народився Арман Жан Дю Плессі, відомий більше як кардинал Ришельє. У сан, власно, кардинала, він був зведений у день свого тридцятисемиліття, у 1585-му. Майстерний був політик і для Франції багато гарного зробив, так от завдяки чорному піару від Олександра Дюма за назвою «Три мушкетери» став одним з найвідоміших книжкових лиходіїв.

Колега, а я вас бачу!

5 вересня 1982 року вперше був установлений телеміст між СРСР і США. Ідея організації телемостів виникла після проведення рок-фестивалю в Сан- Бернардіно в штаті Каліфорнія. Його організатори поряд з іншою апаратурою використовували гігантські – з 2–3-поверховий будинок – телеекрани, щоб фестиваль змогли подивитися якнайбільше людей. Ефект був настільки великий, що виникла думка з'єднати за допомогою космічного телезв'язку два подібних екрани, установлених на міських площах у різних кінцях Землі, щоб люди, які зібралися перед ними, могли бачити один одного, спілкуватися один з одним, щоб вони одночасно були й глядачами й учасниками невідомого раніше телевізійного дійства. Ця ідея одержала назву телемоста.

Не цокаючись...

У ніч на 5 вересня 1919 року тому загинув Василь Іванович Чапаєв, герой громадянської війни. Командир 25-ої стрілецької дивізії, що брала участь у Бугурусланській, Бєлєбеєвській і Уфимській наступальних операціях. Під час узяття Уфи його було поранено у голову, але він продовжував командувати дивізією. За Уфимську операцію нагороджений орденом Бойового Червоного Прапора (у ті часи рахунок орденів ішов на одиниці).

Був одним з піонерів застосування просунутої на той час військової техніки. У його дивізії використовувалися автомашини, бронеавтомобілі, аероплани.

11 липня 1919 року чапаєвська дивізія звільнила Уральськ. У ніч на 5 вересня при раптовому нападі білогвардійців на штаб дивізії в Лбищенске Чапаєв загинув, намагаючись переплисти ріку Урал. У 1923 році письменник Дмитро Фурманів, що був комісаром у дивізії Чапаєва, написав про нього роман. В 1934 році за матеріалами цієї книги режисери Васильєви поставили однойменний фільм, що завоював у СРСР величезну популярність.

Книга й фільм зробили з реального героя легенду. Талановитий Бабочкін у ролі Чапаєва остаточно закріпив народну любов до хороброго комдива, захисника бідноти.

У Харкові...

5 вересня 1869 року при жіночому повивальному училищі відкрито родильний будинок. Правда, у ньому було всього 6 ліжок, проте протягом року він приймав більше 100 породілей. Значення Харківського родильного будинку було тим важливіше, що він давав медичну допомогу зовсім безкоштовно.

5 вересня 1901 року в Харкові утворена поштова контора на залізничному вокзалі, а менше ніж через рік (1 травня 1902) при ній відкрито і телеграф.



 

comments powered by HyperComments