Геть білу гарячку! Відзначаємо Всесвітній день психічного здоров'я

Середа, 10 вересня 2008, 09:08
10 жовтня в Україні відзначається День працівників стандартизації та метрології. У сукупності із Всесвітнім днем психічного здоров'я можна заявити наступне: «Зробимо адекватність еталоном!»

Всесвітній день психічного здоров'я відзначається з 1992 року за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров'я. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що в наші дні на планеті існують більше 450 мільйонів людей, що страждають на психічні захворювання. А в західних країнах кожна сьома людина є або параноїком/шизофреніком, або схильний до депресій та алкоголізму. Метою Всесвітнього дня психічного здоров'я є скорочення поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості.

14 жовтня – Всесвітній день стандартів. Саме у цей день 1946 року в Лондоні в приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. Результатом її роботи стала підстава нової Міжнародної організації по стандартизації ІSO (із грецької іsos – рівний). День працівників стандартизації та метрології в Україні на підставі Указу Президента № 910/2002 від 08.10.2002 відзначається щорічно 10 жовтня.

Також у цей день

1503 р. ченцями Кремля вперше була отримана російська горілка. Що ж, можна сказати, – це дійсно божественний дарунок. Горілку, що зараз п'ють в усьому світі, спочатку використовували як антисептик.

1865 р. американець Джон Уеслі Хайятт запатентував більярдний кулю. Він першим винайшов синтетичний матеріал на заміну кулям зі слонової кості, що застосовувалися до того, та виграв $10 000 у конкурсі, що проводився.

1932 р. у Харківському фізико-технічному інституті вперше в СРСР проведена ядерна реакція по розщепленню атомного ядра літію.

1933 р. у США надійшов у продаж перший у світі пральний порошок. А в нас однаково малосимпатичне, смердюче, але таке рідне господарське мило ще й дотепер не вийшло із уживання.

1935 р. відбулася прем'єра опери Джорджа Гершвіна «Поргі та Бесс» на Бродвеї.

1957 р. Президент США Ейзенхауер був змушений принести вибачення міністрові фінансів Гани, якого відмовилися з у ресторані міста Дувр (шт. Делавер) через колір його шкіри.

1993 р. на гастролях у Німеччині американський фокусник Девід Копперфільд познайомився з німецькою топ-моделлю Клаудією Шиффер, яка, будучи зачарованою великим чарівником, незабаром стала його нареченою.

Щодо знаменитих миру цього

1684 р. народився Жан Антуан Ватто, французький художник («Капризуха», «Паломництво на острів Шиферу»).

1813 р. – Джузеппе Фортуніно Франческо Верді, італійський композитор.

1861 р. – Фритьоф Нансен, норвезький полярний дослідник, який першим пересік Гренландію на лижах, лауреат Нобелівської премії миру 1922 року.

1930 р. – Гарольд Пінтер, англійський драматург, режисер, актор, лауреат Нобелівської премії по літературі 2005 року.

 

comments powered by HyperComments