П'ємо, не видихаючи, досягнув кондиції ліземо зашивати небо

Микола Кузнєцов  |  Вівторок, 16 вересня 2008, 09:10
16 вересня – Міжнародний день охорони озонового шару. Цей щит від космічних променів простирається над землею величезною шапкою, що йде у космос. Ця хімічна сполука спостерігається на висоті 100 кілометрів. Якщо цей шар виснажиться, це буде небезпечно для всієї біосфери, для всього живого. Від влучення ультрафіолетових променів на людину, може виникнути рак шкіри, сліпота та інші захворювання.

У 80-ті роки вчені зробили відкриття: у районі Антарктиди загальна кількість озону зменшилася удвічі. Саме тоді з'явилася назва «озонова діра». На зменшення озонового шару впливає окис хлору. Він є продуктом заводів та промислових підприємств. Ми не маємо сил запобігти появі озонових дір. Однак зберегти озон хоча б на побутовому рівні людині під силу. Не користуватися аерозолями, не їздити на автомобілях із двигуном внутрішнього згоряння та НЕ ВИДИХАТИ.

Поліз у небо

1804 рік. 16 вересня фізик Ж. Гей-Люссак встановлює рекорд висоти, піднявшись на повітряній кулі на 7 метрів. Неймовірна висота... і прізвище гарне.

Піромани

1812 – підпалюється Москва, що була залишена Наполеонові. Як ми знаємо, йому це не допомогло.

Книга – найкращий подарунок

1857 – патентується типографська складальна машина.

Джінгл Беллз

1857 – Джейн Пірпонт із Бостона одержує авторські права на пісню «One Horse Open Sleіgh», більше відому як «Jіngle Bells». Цю різдвяну пісеньку було написано для вистави в недільній школі, і нині без її не обходиться жодне різдвяне свято Америки.

Пуп Землі


1906 – Руаль Амундсен відкриває Південний магнітний полюс.

Машина з «Назад, у майбутнє»

1908 – Вільямом Крепо Дюраном засновується компанія «General Motors».

...і краватка- шнурок

1938 – Томі Дорсі та його оркестр записують класику свінгу – «Бугі-Вугі»

Ключ на старт

1955 – перший у світі запуск бойової балістичної ракети з підводного човна. Морська балістична ракета Р-11ФМ була створена за проектом ОКБ-1 (НДІ-88), що очолював Корольов, на базі оперативно-тактичної ракети Р-11. На першій ракеті боєголовка з атомним зарядом не відділяється від ракети у польоті, та запуск її може відбуватися тільки в надводному положенні човна.

Ваззап, браза Микита

1959 – у родині негрів Флемінг зі штату Міссісіпі народжується восьма дитина, яку називають Микитою Хрущовим.

Початок

1963 – пісня «She Loves You» записується «Бітлз» на лейблі Swan. Перший запис, що зроблено бітлами.

Термінатор із паспортом

1983 – Арнольд Шварценеггер стає громадянином США.

Щодо великих миру цього...

У 1387 році 16 вересня народився Генріх V, король Англії з династії Ланкастерів. Природжений воїн, він з 14 років брав участь у боях, а вже в 16 командував військами свого батька Генріха ІV. Ставши королем, Генріх V у 1415 р. вирішив женитися на Катерині, дочці французького короля Карла VІ, зажадавши у якості приданого колишні землі Плантагенетів – Нормандію та Анжу.

Карл VІ відмовився, та Генріх оголосив йому війну, відкривши новий етап у затихлій було Столітній війні. Розбивши у тому ж році французів у битві при Азенкурі, він пізніше захопив Нормандію, Пікардію та у 1420 р. підписав договір у Труа, за яким не тільки одержав у дружини Катерину, але й став регентом при божевільному Карлі VІ, а його ще не народжений син повинен був стати королем обох країн (фактично правив би сам Генріх V).

Так би і сталося, тому що в жовтні 1422 р. Карл помер, але ще раніше смерть наздогнала самого Генріха, що занедужав під час чергової французької кампанії. Він так і не побачив свого сина Генріха VІ, який народився у грудні 1421 р.

1745 – Михайло Іларіонович Кутузов (в оригіналі – Голенищев-Кутузов), великий російський полководець, перший повний Георгіївський кавалер.

1925 – Бі Бі (Блюз Бой) Кінг (справжне ім'я Іта Бена), американський блюзовий гітарист та вокаліст.

1927 – Пітер Фальк, американський кіноактор (детективний серіал «Коломбо»).

Одне око в нього дійсно скляне, справжнє було вилучено хірургічним шляхом, коли Фальку було три роки: ракове захворювання. Одного разу, коли Пітер грав у бейсбол, суддя видалив його із гри. Фальк вважаючи це несправедливим, підійшов до судді, витяг око з очниці та простягнув йому зі словами: «Думаю, вам це не зашкодить!» Суддя оцінив жарт, треба думати, він дотепер ходить і хихикає.

Фальк – наполовину росіянин, наполовину поляк. Замолоду працював коком на кораблі. З 1977 р. одружений з акторкою Шере Даніз.

1936 – Михайло Михайлович Кокшенов, російський режисер і актор («Женя, Женечка і Катюша», «Спортлото-82», «Вічний заклик», «У зоні особливої уваги», «Гараж», «Найчарівніша та найпривабливіша»).

1945 – Євгеній Петросян, артист естради. Незважаючи на заяви зловтішників щодо використання старих жартів та щодо міщанства тем, один із самих успішних радянських росіян коміків.

Не цокаючись...

16 вересня 2000 року пропав український журналіст Георгій Гонгадзе.

У Харкові...

Восени 1888 року у Харкові влаштовано урядовий телефон з 112 абонентами. До 1905 року вже значиться 1500 абонентів.

 

comments powered by HyperComments