П'ємо, не розмикаючи губ. 19 вересня – День народження Джоконди

Микола Кузнєцов  |  П'ятниця, 19 вересня 2008, 09:05
За однією з найбільш достовірних версій, Леонардо да Вінчі дописав найвидатнішу картину світу Джоконду (вона ж Мона Ліза) 19 вересня 1478 року. Для тих, хто не в курсі, це портрет молодої жінки. Картина є одним з найвідоміших здобутків живопису у світі. Відноситься до епохи Відродження. Виставлена у Луврі (Париж, Франція).
П'ємо, не розмикаючи губ. 19 вересня – День народження Джоконди

Повна назва картини – Rіtratto dі Monna Lіsa del Gіocondo. «Портрет пані Лізи Джокондо». Ліза таємниче посміхається, не показуючи зубів... Може, брекети?

Насправді вона б ще довго залишалася відомою тільки знавцям мистецтва, якби не її виняткова історія. У 1911 році «Мону Лізу» було викрадено й лише три роки по тому, завдяки випадковому збігу обставин, її повернули музею. Протягом цього часу «Мона Ліза» не сходила з обкладинок газет і журналів усього миру. Тому не дивно, що «Мону Лізу» копіювали частіше за усі інші картини. Картина стала об'єктом поклоніння як шедевр світової класики. Загалом , створили кумир по повній.

Особистість, зображену на портреті, складно ідентифікувати. До сьогоднішнього дня із цього приводу було висловлено багато спірних і часом абсурдних думок. Зокрема:

Дружина флорентійського торговця дель Джокондо
Катерина Сфорца
Ізабелла д'Есте
Просто ідеальна жінка
Молодий юнак у жіночому одіянні
Автопортрет Леонардо

Коротше, прийдеться пити за всіх шістьох. По черзі. До речі, сам Лео да Вінчі до вина та іншого алкоголю ставився прохолодно. «Вино мстить п'яниці», – мовляв художник-винахідник. Звідси висновок: треба випити все, щоб ранком не було кому мстити!

До Білки й Стрілки

1783 рік. 19 вересня брати Жозеф і Ет’єн Монгольф’є здійснили запуск наповненої гарячим димом повітряної кулі у Версалі. Пасажирами були вівця, півень і качка. Крекіт, мекання та півнячий лемент, що було чутно зверху, треба думати, збентежили чимало гав, над якими пропливала куля. У столицю братів запросила Французька Академія після успішного випробування кулі в їхньому рідному місті Анноні в червні того ж року. Через два місяці в повітря підніметься і людина.

Перша красуня

1888 – у Бельгії на курорті Спа пройшов перший в історії конкурс краси. У фінальній частині взяла участь 21 претендентка на титул королеви краси, а відбиралися дівчини у фінал за фотографіями, що було відіслано на адресу журі. Усі чоловіки, що були присутніми на змаганнях, були одягнені у фраки, жінки – у довгі плаття. Переможницею стала 18-літня креолка із Гваделупи, Берта Сукаре, що дісталася премія в п'ять тисяч франків.

Німа миша

1928 – прем'єра першого мультфільму з Міккі Маусом у Нью-Йорку. Мишеня ще не мало голосу та було мало схоже на звичний нам образ.

Король іде на війну

1958 – Елвіс Преслі відправився на військову службу до Німеччини.

Пронесло

2000 – у Лондоні було продемонстровано унікальні кадри, зняті англійськими вченими. На них було показано астероїд, що влетів в атмосферу Землі, пройшов по дотичній і знову вилетів у космос. За словами астрономів, якби він ішов на 20 кілометрів нижче, те урізався б у Землю, що викликало б потужний вибух, як від великої ядерної бомби.

Щодо великих миру цього...

19 вересня 1948 народився Джеремі Айронс, розкішний англійський актор, один з тих щасливчиків, які однаково органічні й в інтелектуальному кіно («Щоліта»), і в бойовиках («Міцний горішок – 3»).

1969 – Костянтин Цзю, екс-чемпіон з по боксі серед професіоналів.

1969 – Метью Перрі, актор, зірка серіалу «Друзі». У великому кіно засвітився в парі із Брюсом Вілісом у «9/10 ярдах».

У Харкові...

19 вересня 2003 року (перед святом Різдва Пресвятої Богородиці) близько 17:00 у центрі Харкова з Свято-Покровського чоловічого монастиря в присутності парафіян невідомими людьми на невідомих машинах були вивезені в невідомому напрямку всі ченці й послушники цього монастиря (усього біля 20-ти осіб). Численні парафіяни єдиного в Харкові монастиря, що бачили, як ченці виходили зі своїх келій та сідали у машини, свідчать, що в цей час на території монастиря були присутні міліціонери у формі та якісь незнайомі люди «у цивільному»... Через два дні зник також і настоятель монастиря – архімандрит Севастіан (Щербаков)...

zaіstіnu.ru
all.kharkov.ua
ru.wіkіpedіa.org

 

comments powered by HyperComments