Сьогодні – День осіннього рівнодення. Святкуємо, поки остаточно не стемніло

Вівторок, 23 вересня 2008, 09:12
23 вересня – день астрономічного початку осені. Очікується неабияке святкування цієї події: пити буде вся північна півкуля.
Сьогодні – День осіннього рівнодення. Святкуємо, поки остаточно не стемніло

Переходу Сонця з північної півкулі у південну відповідають дні весняного рівнодення та осіннього   рівнодення. Згадані дні вважаються в північній півкулі початком астрономічної весни (20 або 21 березня) та осені (22 або 23 вересня). У південній півкулі ці сезони міняються місцями. Слово «рівнодення» означає, що в ці дати тривалість дня та ночі однакова.

У Японії День осіннього рівнодення вважається офіційний святом. Відзначається з 1878 р.
 

А ще щорічно в четверту неділю вересня в Україні за традицією відзначається День машинобудівника. У структурі машинобудівної галузі України в цей час налічується понад 2800 промислових підприємства та 230 організацій, що виконують наукові та науково-технічні роботи. Загальна кількість працюючих – понад 1 млн осіб. От вони-то сьогодні й складуть основну масу тих, хто праведно веселиться.
 

Також у цей день
 

1862 р. граф Лев Толстой оженився на Софії Андріївні Берс. Союз цей виявився дуже плідним: за 17 років у них народилося 13 дітей.
 

1848 р. американець Джон Куртіс у себе будинку зробив першу жувальну гумку. Мабуть ніхто з домочадців Куртіса так і не встиг влізти в жуйку новими штанами, тому її й запустили у широке виробництво.
 

1930 р. Іоганн Остермаєр запатентував фотоспалах.
 

1938 р. під час Всесвітнього ярмарку в Нью-Йорку була закладена капсула часу, яку мають розкрити у 6939 році. У капсулу вклали жіночий капелюшок, чоловічу курильну трубку та 1100 мікрофільмів.
 

1999 р. було оголошено, що у Китаї знайдено найстаріший з музичних інструментів світу – флейту віком 9000 років.
 

Щодо знаменитих миру цього
 

63 р. до н.е. народився Гай Юлій Цезар Октавіан Август, перший римський імператор, що вмів одночасно пити, закусювати та дуже непогано управляти імперією.
 

1943 р. на світ з'явився Хуліо Іглесіас (справжнє ім'я Хуліо Хосе Іглесіас Де Ла Куева), який теж прославився своєю багатогранністю, встигши побувати футболістом і співаком.

 

comments powered by HyperComments