2 жовтня – «хепібьоздимо» Сердючку

Четвер, 2 жовтня 2008, 09:41
Сьогодні в нашій країні велике свято: народився Андрій Данилко, який пожертвував гендерною приналежністю, щоб урятувати країну, ставши її напівкультурно-епатажним символом. Віват!
2 жовтня – «хепібьоздимо» Сердючку

У принципі, приводів зробити 2 жовтня червоним днем календаря досить. Тому, починати можна прямо зараз. А без чого в нас не обходиться жодне застілля? Правильно, без оселедчика. Адже ми завжди вважали, що оселедець – чисто слов'янський делікатес. Але це далеко не так. Справжні шанувальники та прихильники цієї риби живуть у Фінляндії. 

І, щороку, на початку жовтня (цього року з 2 по 8 жовтня) саме в Хельсінкі з'їжджаються всі шанувальники фінського делікатесу – оселедця – на щорічний ярмарок.

Ярмарок проходить на Ринковій площі міста, куди у величезних кількостях звозиться оселедець останнього улову цього року. Рибу можна спробувати й у солоному, і в слабосолоному вигляді, і під маринадом, і з гірчицею, й із соусом.

Цей рибний ринок, або, як його називають самі фіни, «рибне свято», має довгу історію та існує з XVІІІ століття. 

Ліцензія на проведення ярмарку була видана шведським королівським указом у Фінляндії в рамках мирного договору в Турку 1743 року. З роками ярмарок став важливою подією, на ньому визначалася ціна солоної та маринованої риби по всій Фінляндії.

Також у цей день
1836 р. Чарльз Дарвін повернувся з кругосвітньої подорожі на кораблі «Бигль», яка продовжувалася неповних п'ять років, що призвело до створення його теорії еволюції. З тих пір всі наші прапрабаби автоматично перетворилися на мавп.

1928 р. у Мадриді заснована організація Опус Деї, що здобула широкої популярності завдяки роману Дена Брауна «Код да Вінчі».

1936 р. у США відкрили перше після скасування «сухого закону» підприємство з виробництва алкогольних напоїв. «Ото ж бо», – з полегшенням зітхнули споживачі.

2002 р. у Японії в продаж надійшов перший у світі робот-інкасатор. Він являє собою самохідний візок з ємністю з надміцного сплаву, у яку завантажуються грошові банкноти або цінні папери. Завдяки комп’ютерно-навігаційній системі робота можна направити за потрібною адресою, назвавши ім'я одержувача вантажу. Напевно, коли робот цей досягне слов'янських широт, його моментально модернізують для доставки пива зранку.

Щодо знаменитих світу цього

1869 р. народився Махатма Ганді, один з керівників та ідеологів національно-визвольного руху Індії, творець сатьяграха – філософії ненасильства.

1904 р. – Грем Грін, англійський письменник («Тихий американець», «Наша людина в Гавані», «Комедіанти»).

1914 р. – Юрій Борисович Левітан, диктор Всесоюзного радіо з 1931 року, диктор Державного комітету Ради Міністрів СРСР телебачення та радіомовлення, народний артист РСФСР (1973), народний артист СРСР (1980). У роки Великої Вітчизняної війни читав зведення Радінформбюро. Загалом, платиновий голос радіопростора на все століття.

1951 р. – Стінґ (Stіng), англійський співак, басист, композитор, що був лідером групи «The Polіce» (справжнє ім'я Гордон Самнер).

1973 р. – Андрій Данилко. Або Вірка Сердючка. Хто з них справжній, а хто – alter ego, розібрати однаково вже неможливо. Залишимо це нащадкам.


 

comments powered by HyperComments