Відзначаємо загадкове свято − День охорони середовища проживання

Понеділок, 6 жовтня 2008, 09:03
Тобто п'ємо ми сьогодні за те, щоб плодилися та розмножувалися рідкі тварини божі, і, не цокаючись, − за тих з них, чий вид, стараннями людськими, вже давно канув у Лету.
Відзначаємо загадкове свято − День охорони середовища проживання

Це свято було затверджено 1979 року в рамках Конвенції про охорону дикої фауни та флори і природних середовищ проживання в Європі. І добре, що затвердили. А то поки нашого брата не тикнеш у проблему носом, він її ніколи не помітить.

За 19 століть нашої ери на земній кулі зникло 150 видів ссавців, в основному великих, і 139 видів птахів. Людина навчилася багато чому: вирвалася у космос, долетіла до Місяця, але вона не зможе знову створити тура або стелерову корову. Усе, що зникає у тваринному світі, зникає назавжди.

А ще у цей день...

1769 р. англійський мореплавець Джеймс Кук висадився у Новій Зеландії, удружив тим самим найсучаснішим фентезійним кіношникам, більша частина яких знімає свої саги саме там.

1866 р. відбулося перше в історії США пограбування поїзда − зграя братів Рено викрала більше 10 тисяч доларів.

1889 р. − у Парижі відкрито кабаре «Мулен Руж». (фр. Moulіn Rouge, буквально «Червоний млин»). Розташовано у 18 муніципальному окрузі, на бульварі Кліші, у районі «червоних ліхтарів» біля площі Пігаль. Першим хазяїном Мулен Руж був Жозеф Олле, що володів до того ж вар'єте «Олімпія». Головною визначною пам'яткою закладу був знаменитий канкан. Серед зірок першого покоління танцівниць були Івета Гільбер, «Ґулю» та Жанна Авріль, утілені у картинах Лотрека. Під час Другої світової війни та окупації «профільна» діяльність кабаре була припинена, але потім її відновили. Після війни тут у числі інших виступали такі співаки, як Шарль Трені та Шарль Азнавур.

1917 р. в американському лексиконі з'явилося слово «джаз». Так у «Літературному дайджесті» було названо музику, що викликає в людей бажання трястися, стрибати та корчитися.

1927 р. у Нью-Йорку пройшла прем'єра першого звукового фільму («Jazz Sіnger»).

Щодо знаменитих світу цього

1846 р. народився Джордж Вестингауз, американський винахідник залізничного гальма.

1887 р. − Шарль Едуард Ле Корбюз’є (справжнє прізвище Жаннере-Грі), французько-швейцарський архітектор, художник і письменник, основоположник модернізму в архітектурі (будинок Центросоюза у Москві).

1914 р. − Тур Хейєрдал, знаменитий норвезький мандрівник.

Не цокаючись...

1991 р. Ігоря Талькова було убито на концерті в Санкт-Петербурзі.

1998 р. помер Ролан Биков, актор.


 

comments powered by HyperComments