П'ємо за янкі та їхню свободу. Або просто за свободу, не американську

Вівторок, 28 жовтня 2008, 09:09
Цього дня 1886 р. відбулося офіційне відкриття статуї Свободи (повна назва – Свобода, що опромінює світ). Одна із найзнаменитіших скульптур у США і у світі, що часто називають «символом Нью-Йорка та США», «символом свободи та демократії», «Леді Свобода». Тому, вважаємо, за це треба випити. Якщо не за американців, так просто за усвідомлення «розкутості». Свобода вона і в Африці Свобода, чи не так?
П'ємо за янкі та їхню свободу. Або просто за свободу, не американську

Трохи лікнепу

Статуя Свободи знаходиться на острові Свободи, приблизно у 3 км на південний захід від південного краю Мангеттена, одного з районів Нью-Йорка. До 1956 р. острів називався «острів Бедлоу», хоча в народі його називали «островом Свободи» вже з початку XX століття.

Богиня Свободи тримає смолоскип у правій руці та табличку в лівій. Напис на табличці говорить «англ. JULY ІV MDCCLXXVІ» («4 липня 1776» – дата підписання Декларації Незалежності). Одна нога «Свободи» стоїть на розбитих оковах.

Відвідувачі проходять 354 сходинки до корони статуї волі або 192 до вершини п'єдесталу. У короні розташовано 25 вікон, що символізують земні дорогоцінні камені та небесні промені, що осяюють світ. Сім променів на короні статуї символізують сім морів та сім континентів (у західній географічній традиції вважають, що континентів саме сім).

А ще цього дня 1992 року «секта страшного суду» очикувала кінець світу. Як бачите, вона помилялася, що втішає.

Щодо знаменитих світу цього

1936 р. народився Роман Віктюк, театральний режисер, нетрадиційний у багатьох відносинах.

1955 р. народився Білл Гейтс, американський підприємець, глава корпорації «Mіcrosoft», протягом ряду років – сама багата людина планети за версією журналу «Forbes».

Не цокаючись...

Події, що леденять душу, вибухнули в цей день у 1919 році: конгрес США прийняв сухий закон, що забороняв виробництво, перевезення та продаж алкогольних напоїв, незважаючи на вето президента Вудро Вільсона. Мільйони людей втратили у такий спосіб радість життя та душевну рівновагу.

Результатом прийняття закону стали нелегальне виробництво і продаж алкогольних напоїв (а алкоголем за законом уважалося усе із вмістом спирту вище 0,5 відсотка) у величезних кількостях, поява нового виду злочинності – бутлеггерства – і війна, що розгорнулася, між гангстерськими бандами за ринки збуту.

 

comments powered by HyperComments