70 років тому американці серйозно «затупили»

Четвер, 30 жовтня 2008, 09:06
Так, 1938 р. у США на радіостанції CBS відбулася трансляція радіоверсії фантастичного роману Герберта Уеллса «Війна світів», стилізована під прямий репортаж з місця подій. Багато американців повірили в реальність подій, що викликало небачену паніку.
70 років тому американці серйозно «затупили»

Але й окрім цього, 30 жовтня в усі часи в усьому світі відбувалися дуже цікаві речі.

Наприклад, 1270 р. почався 8-ий і останній хрестовий похід. 

У цей день 1961 року стався самий потужний вибух водневої бомби. Вибух на полігоні на острові Нова Земля 58-мегатонної водневої бомби («Цар-Бомби») було присвячено к... відкриттю XXІІ з'їзду КПРС. Вибух вплинув на атмосферні процеси, і частина радіації зненацька кинулася через стратосферу вглиб території СРСР. У радіусі 50 кілометрів від епіцентру вибуху все горіло, хоча перед тим тут лежав сніг висотою в людський зріст.

Микита Хрущев пожартував, що спочатку передбачалося підірвати 100-мегатонну бомбу, але заряд зменшили, щоб не побити усі стекла в Москві.

1974 р. в'язні мордовських таборів уперше відзначили голодуванням день політв'язнів. 1990 року на згадку жертва тоталітарного режиму на Лубянке було установлено валун, доставлений з території колишнього Соловецького табору особливого призначення (СТОП). З 1991 року відзначається як День пам'яті жертв політичних репресій.

1987 року у Києві дебютувала українська рок-група «Воплі Відоплясова» (ВВ). 

Щодо знаменитих світу цього

1839 р. народився Альфред Сіслей, французький художник англійського походження.

1861 р. – Еміль Антуан Бурдель, французький скульптор.

1885 р. – Езра Паунд, американський поет.


 

comments powered by HyperComments