Святкуємо Хелловін. І п'ємо, п'ємо, заради всіх святих!

П'ятниця, 31 жовтня 2008, 09:49
Хелловін – ніч перед Днем усіх святих. Хоча, завдяки процесу глобалізації та безперервних слов'янських спроб урізноманітнити будні більшою кількістю свят, про це і так знають усі.
Святкуємо Хелловін. І п'ємо, п'ємо, заради всіх святих!

Говорять, Хелловіну не менш двох тисяч років. Це суперечливе свято має джерела у кельтській культурі. У кельтів існували «початки пір року». Їх було чотири. Самхейн знаменував собою прихід зими та відзначався 31 жовтня. 

У VІІ столітті Папа Боніфацій ІV затвердив 1 листопада День Усіх Святих, бажаючи відволікти англійський народ від язичеських звичаїв. Пізніше 2 листопада став Днем Душ – коли поминали усіх померлих. Однак традиції збереглися в народній пам'яті, і перемогти їх до кінця так і не вдалося.

Зараз свято повертається до Європу. Діти наряджаються у костюми чудовиськ і ходять по сусідських будинках, вимагаючи солодощів. Також улаштовують маскаради та виставляють у вікно порожній гарбуз із вирізаними очима та ротом і свічкою усередині, щоб віджахнути духів. 

До речі, гарбуз – винахід американців. А до того в Ірландії та Шотландії страшні пики, куди потім вставляли свічки, вирізали з ріпи та картоплі, в Англії – з буряка.

Але й це ще не все: якщо ви принципово проти навали закордонних традицій, у нас сьогодні є своє, вітчизняне свято – День Чорного моря. 

Це свято відзначається у день, коли 1996 р. шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія та Україна – підписали Стратегічний план дій з реабілітації та захисту Чорного моря. 

Цей План було розроблено після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася у порівнянні з попередніми трьома десятиліттями.

Якщо і цей привод є малопереконливим, історія цього дня рясніє й іншими подіями...

1517 р. чернець ордена августинців, професор філософії та теології університету у Віттенберзі Мартін Лютер оприлюднив 95 тез проти індульгенцій, прибивши текст тез до дверей собору. Тим самим було покладено початок Реформації в Європі.

1892 р. Артур Конан Дойл опублікував книгу «Пригоди Шерлока Холмса».

1915 р. англійські солдати на Західному фронті вперше використали для захисту від осколків сталеві каски : коли навколо свистять кулі та літають осколки, то волею-неволею задумаєшся про свою бідну голівоньку...

1985 р. – День народження групи «Арія». Якщо ви на їхню честь нарядитеся а-ля Кипелов (лосини, довгий хаєр до колін іта інша бармалейська атрибутика), навряд чи ви будете занадто виділятися з юрби, що відзначає Хелловін.


 

comments powered by HyperComments