Ходімо пити до вагону-ресторану. Сьогодні – День залізничника

Вівторок, 4 листопада 2008, 10:04
4 листопада працівники залізничного транспорту України відзначають своє професійне свято. А ми приєднуємося: дудимо, сигналимо та семафоримо на їхню честь.
Ходімо пити до вагону-ресторану. Сьогодні – День залізничника

 Днем залізничника ця дата стала з ініціативи Львівської залізниці . Виявляється, саме 4 листопада 1861 року ще за часів Австро-Угорської імперії на територію сучасної України – до Львову – прибув перший поїзд, що називався «Ярослав». У нинішньому розумінні «Ярослав» був поїздом міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль та Львів.

Зараз Українська залізниця – «Укрзалізниця» – це 6 залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-Західна, Придніпровська), які поєднують всі області України. 375900 працівників обслуговують 30300 км залізничних колій. Кожного року з 1684 станцій відправляються у дорогу 500 млн пасажирів в 8429 пасажирських вагонах. Щорічно 174939 вантажних вагонів перевозять більше 300 млн тонн вантажів. За обсягом вантажних перевезень залізниця України займає 4 місце на Євроазіатському континенті, уступаючи тільки залізницям Китаю, Росії та Індії. Залізниці України взаємодіють із залізницями 7 сусідніх країн. Через територію України проходять три залізничних міжнародних пан’європейських транспортних коридори.

Також у цей день...

1493 р. експедиція Христофора Колумба відкриває о. Гваделупа. На радість слов'янським лихословам.

1890 р. у Лондоні відкрилася перша у світі підземна електрична дорога – метро.

1922 р. англієць Говард Картер виявив знайшов гробницю фараона Тутанхамона в Єгипті. Розкопки тривали два роки. Але й досі гробниця підносить археологам сюрпризи.

1946 р. у Парижі створено ЮНЕСКО – Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури.

1963 р. «Бітлз» виступили в шоу «Королівське вар'єте» у театрі Принца Уельського перед королевою-матір'ю, принцесою Маргарет та лордом Сноудоном. Ось тоді Джон Леннон і проголосив свою знамениту фразу: «Ті, хто сидять на дешевих місцях, плещіть у долоні, а ви, – він зробив жест убік королівської ложі, – бриньчить коштовностями».

Щодо знаменитих світу цього

1956 р. народився Ігор Тальков (убитий 6 жовтня 1991 р.), співак, виконавець.

Не цокаючись...

1995 р. на мирному мітингу в Тель-Авіві єврейським екстремістом було убито Іцхака Рабина, прем'єр-міністра Ізраїлю.

 

comments powered by HyperComments