День 7 листопада – колишній червоний день календаря

П'ятниця, 7 листопада 2008, 10:22
Цей рядок з дитинства навряд чи знайомий нинішнім молодим людям, для більшості яких наступаюче свято буде всього лише буднім днем, без традиційних атрибутів.
День 7 листопада – колишній червоний день календаря

Ще зі шкільних уроків історії всі добре знають, що в ніч із 7 на 8 листопада (за новим стилем) 1917 року в Петрограді відбулося повстання, що вистрілив крейсер «Аврора», що стояв на невському причалі, що збройні робітники, солдати та матроси захопили пошту, телефон, телеграф та Зимовий палац, що вони скинули Тимчасовий Уряд та проголосили Владу Рад, що потім проіснувала сімдесят із зайвим років.

Всі ці роки День 7 листопада був «червоним днем календаря» – державним святом, що відзначалося військовим парадом та демонстрацією трудящих на Червоній площі. З розпадом Радянського Союзу та відлученням Комуністичної партії від влади все це закінчилося. У Росії свято 7 листопада спершу було перейменовано в «День злагоди та примирення», а потім і зовсім відміно.

Але в Білорусії цей день так і залишився вихідним і державним святом, що тепер називається трохи коротше, ніж у часи Радянського Союзу: «День Жовтневої революції».

Так воно і є, простіше скинути уряд, ніж змусити слов'ян відмовитися від зайвого приводу для пиятики.

Щодо знаменитих світу цього

1867 р. народилася Марія Кюрі, французька фізик і хімік, лауреат Нобелівської премії з фізики (1903) та Нобелівської премії з хімії (1911).

1879 р. – Лев Троцький, «збройний пророк», діяч російського та міжнародного революційного руху, практик і теоретик марксизму. Один з головних організаторів Жовтневої революції 1917 р., організатор Червоної Армії, один із засновників Радянської держави. Він був убитий агентом НКВД у Мексиці (1940).

1891 р. – Дмитро Андрійович Фурманов, руський радянський письменник, літературний тато «Чапаєва».

1901 р. – Рина Зелена, акторка театру та кіно, народна артистка РСФСР (1970), заслужена місіс Хадсон Британії, заслужена Тортила усія Всесвіту.

1913 р. – Альбер Камю, французький письменник та філософ, представник екзистенціалізму. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1957 року.

 

comments powered by HyperComments