Про всяк випадок ховаємо сокири: 11 листопада народився Достоєвський

Вівторок, 11 листопада 2008, 10:27
А слабо на честь Федора Михайловича «Ідіота» перечитати? Або хоча б серіал подивитися? Отакої... Ну хоча б чарочку перекиньте на згадку про великого класика світової літератури.
Про всяк випадок ховаємо сокири: 11 листопада народився Достоєвський

А ще в історії цей день славний тим, що...

... 1480 р. завершилося Стояння на Вугрі. Татаро-монгольське ярмо закінчилося.

1837 р. (30 жовтня за ст. ст.) у цей день була субота, городяни стікалися до старої полкової церкви Введення біля Семенівського плацу. Вони знали, що відкривається незвичайна залізниця і «сталевий кінь, що везе відразу багато карет» уперше відправиться у дорогу. Однак не всім удалося побачити перший поїзд. До самої станції, зведеної зовсім недавно, простолюдинів не пускали. Рівно о 12 годині 30 хвилин крихітний локомотив дав пронизливий свисток, і вісім вагонів зі шляхетною публікою відправилися за маршрутом Петербург–Царське Село. Управляв «вогнедишною машиною» сам головний будівельник дороги Франц Герстнер – інженер, чех за національністю, якому влітку 1835 року вдалося одержати дозвіл на створення акціонерного товариства для будівництва «у вигляді досвіду» лінії від Петербурга до Царського Села та Павловська. Із цього рейсу, що тривав 33 хвилини, ведуть свій відлік російські залізниці .

1918 р. завершилася Перша світова війна. Німецька делегація о 5.12 ранку в залізничному вагоні маршала Фоша в Комп’єнському лісі підписала умови капітуляції. Через шість годин капітуляція набула чинності, і був запущений артилерійський салют у 101 постріл – останні залпи Першої світової війни.

1973 р. ФІФА присудила поразку радянській збірній за неявку в Чилі на матч-відповідь відбірного циклу Чемпіонату світу. Уперше з 1958 року збірної СРСР не було серед учасників фіналу світової першості.

2006 р. відбулася одна з головних подій ігрової індустрії – офіційний запуск Playstatіon-3 у Японії.

Щодо знаменитих світу цього

1821 р. народився Федір Михайлович Достоєвський, письменник.

1922 р. – Курт Воннеґут, американський письменник («Сніданок чемпіона», «Колиска для кішки», «Часотрясіння»).

1962 р. – Демі Мур, американська акторка та почесна (хоча і колишня) дружина Брюса Уілліса.

1974 р. – Леонардо Дікапріо, американський актор, остання жертва «Титаника».

 

comments powered by HyperComments