13 листопада – Міжнародний день сліпих

Четвер, 13 листопада 2008, 09:59
1745 р. у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, що заснував у Парижі та Петербурзі кілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я саме ця дата відзначається як День сліпих.
13 листопада – Міжнародний день сліпих

До XVІІІ століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. Валентин Гаюї вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих, за допомогою придуманого їм шрифту. 1784 року в Парижі без підтримки уряду та благодійних суспільств, на свої особисті кошти, у своєму власному будинку він відкрив першу у світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих». Першим учнем Валентина Гаюї був підібраний на церковній паперті хлопчик Франсуа де Лезюєр. Потім у школу поступили ще 11 його безпритульних однолітків.

Також у цей день...

...1805 р. віденський м'ясник Іоганн Ланер винайшов сосиски.

1862 р. Льюїс Керрол записав у своєму щоденнику: «Почав писати казку про Алісу, сподіваюся закінчити її до Різдва». І дійсно, обіцянка, що письменник дав Алісі Ліддел, він все-таки стримав.

1895 р. відбулася перша поставка консервованих ананасів з Гавайських островів.

1914 р. у США Мері Фелпс Джекобс запатентував новий жіночий предмет нижньої білизни, відомий як «ліфчик без спинки».

1950 р. на Бермудах пройшов перший неофіційний Чемпіонат світу з бриджу. Чемпіонами стали американці. У 1958 році буде засновано Всесвітню федерацію бриджу, що стане проводити чемпіонати та олімпіади під своєю егідою.

1968 р. у США відбулася прем'єра мультфільму «Yellow Submarіne».

1978 р. відбувся запуск американської високоенергетічної астрономічної обсерваторії «ХЕАО-2», за допомогою якої було виявлено рентгенівське випромінювання квазара, віддаленого від Землі на відстань 10 000 000 000 000 світових років.

1987 р. для того, щоб сприяти «безпечному сексу» або запобігти СНІД, BBC демонструє на екранах Британії перший комерційний презерватив (без імені марки).

Щодо знаменитих світу цього

354 р. народився Августин Блаженний, християнський теолог, церковний діяч, який стверджував, що Бог зробив «відому» помилку при створенні світобудови, наділивши людину свободою волі.

1889 р. на світ з'явився Остап Вишня (справжнє ім'я Павло Михайлович Губенко), український письменник-сатирик.

1955 р. – Вупі Голдберг, американська кіноактриса.


 

comments powered by HyperComments