Студенти всіх країн! Тільки не спийтеся...

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 17 листопада 2008, 10:24
Сьогодні п'ємо сік древа пізнання та закусюємо гранітом науки. 17 листопада – День студента. Незважаючи на те, що цей день відзначається невтримними веселощами, історія свята «гризунів граніту» досить сумна.
Студенти всіх країн! Тільки не спийтеся...

Міжнародний день студентів було установлено 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся у Празі, на згадку чеських студентів-патріотів.

28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччини, празькі студенти та їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал.

Похорони Яна Оплетала 15 листопада 1939 року знову переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада гестаповці та есесівці рано-вранці оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів було заарештовано та ув’язнені в концтабір у Заксенхаузені. Дев’ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в катівнях в'язниці.

Учитися подано!

1804 р. у Казані та Харкові засновуються університети.

Трансформуємося

1919 р. кінний корпус Семена Будьонного перетворюється на 1-шу Кінну армію. У Харкові є вулиця з такою назвою.

Вийшло

1970 р. після м'якої посадки на поверхню Місяця в районі Моря Дощів космічної станції «Місяць-17» у подорож по супутнику Землі відправляється «Місяцехід-1».

...не вийшло

1996 р. при запуску розбивається російський космічний апарат «Марс-8», один із самих дорогих проектів Росії.

Щодо великих світу цього...

У 1790 році 17 листопада народився Август Фердинанд Мебіус, німецький математик, що встановив існування однобічних поверхонь (стрічка Мебіуса).

1942 р. – Мартін Скорцезе, американський режисер, сценарист та продюсер. Його фільми засновані на складних характерах і темах відчуження та провини. Розгортаючись на близькому йому католицькому італо-американському тлі, його роботи часто звертаються до мотивів гріха та спокути, як його перший великий фільм «Берта-товарняк» (Boxcar Bertha, 1972). В останні роки кліпає фільми з Леонардо Ді Капріо, методично перетворюючи зірку слізливого «Титаніка» у глибокого потужного актора. Існує думка, що якби не Скорцезе, Ді Капріо на «Титаніке» дійсно потонув би...

1944 р. – Дені Де Віто, американський актор, режисер і продюсер. Відносно нього як ніколи вірна приказка «зовнішність обманлива». Граючи у фільмах недотеп та роззяв, у житті – хваткий і цілеспрямований кінобізнесмен.

1966 р. – Софи Марсо, французька кіноактриса, яка незбагненним чином зуміла зупинити процес старіння десь у 28-річному віці.

У Харкові...

17 листопада 1933 року в першій столиці було засновано Харківський державний академічний російський драматичний театр ім. А.С.Пушкіна.

1939 рік: 15–20 листопада в Харкові пройшла чергова ІV Всесоюзна конференція з фізики атомного ядра та космічних променів.

 

comments powered by HyperComments