19 листопада – Всесвітній день туалету. А також склодува та гідрометеоролога

Середа, 19 листопада 2008, 09:22
2002 року прогресивна світова громадськість уперше відзначила Всесвітній день туалету – один із самих оригінальних та, за традицією, що склалася, веселих свят.
19 листопада – Всесвітній день туалету. А також склодува та гідрометеоролога

День 19 листопада було проголошено «Всесвітнім днем туалету» у 2001 році в ході міжнародної конференції в Сінгапурі, присвяченій проблемам туалетів. До речі, місце проведення конференції було обрано не випадково: Сінгапур славиться бездоганною чистотою відхожих місць.

Більше 200 делегатів з Азії, Європи та Північної Америки, які представляли 17 національних туалетних асоціацій, зустрілися, щоб обговорити насущні проблеми та розглянути нові концепції розвитку туалетної справи. Результатом зустрічі стала Всесвітня туалетна організація (ВТО), що і стала ініціатором створення свята.

І професійне свято працівників скляної промисловості не випадково збігається із днем народження видатного російського вченого М. В. Ломоносова. Михайло Васильович Ломоносов був творцем хімічного виробництва глазурі, скла, порцеляни. Розробив технологію та рецептуру кольорових стекол, що він використовував для створення мозаїчних картин. Винайшов порцелянову масу.

Стекло, без якого сьогодні не можна обійтися майже в жодній області людського життя та діяльності, було отримано понад п'ять тисяч років тому. Найдавніші зразки виробів зі скла, що дійшли до нас – єгипетського походження. На Русі виробництво художніх виробів зі скла (мозаїки, посуду, браслетів), існувало з початку XІ сторіччя. Технологію виготовлення скла було перейнято від візантійців, і вже за часів Ярослава Мудрого київські майстри почали виготовляти свинцево-кремнеземне скло. Незважаючи на таку древню історію, масовий характер виробництво скла набуло лише наприкінці ХІХ сторіччя завдяки винаходу печі Сименса-Мартіна та заводському виробництву соди. А от листове скло – річ і зовсім сучасна. Технологія його виготовлення була розроблена у другій половині ХХ століття.

Також 19 листопада в Україні щорічно відзначається День працівників гідрометеорологічної служби.

Щорічно організації гідрометеорологічної служби країни дають близько 275 тисяч прогнозів і попереджень, у тому числі близько 1,5 тисяч оперативних інформацій і спеціальних доповідей; більше 7 тисяч щоденних гідрометеорологічних бюлетенів, біля тисячі агрометрбюлетенів, близько 80 тисяч метеорологічних та 100 тисяч авіаметеорологічних прогнозів, близько 5 тисяч попереджень про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища.

Також у цей день...

...1190 р. було засновано Тевтонський орден.

1493 р. у своїй другій подорожі до Нового Світу Колумб відкриває острів Пуерто-Рико.

1703 р. у Бастилії вмер в'язень, що увійшов в історію як «людина в залізній масці».

1824 р. відбулася найбільша в історії Санкт-Петербурга повінь – рівень води у Неві піднявся на 4,14 м вище ординара.

1933 р. у Ленінграді засновано «Новий театр» (з 1953 Ленінградський театр ім. Ленради, з 1992 Академічний відкритий театр).

1969 р. бразильський футболіст Пеле забиває свій 1000-й гол на своєму 909-му матчі.

Щодо знаменитих світу цього

1711 р. народився Михайло Васильович Ломоносов, перший руський учений-натураліст світового значення, поет, який заклав основи сучасної російської літературної мови, художник, історик та філософ.

1770 р. – Іван Федорович Крузенштерн, руський мореплавець, адмірал, керівник першої російської кругосвітньої подорожі.

1917 р. – Індіра Ганді, індійський політик, прем'єр-міністр із 1966 р.

1961 р. – Мег Райан, американська акторка, продюсер.

1962 р. – Джоді Фостер, американська акторка.

 

comments powered by HyperComments