П'ємо церковне вино, махаємо мечем і відправляємося за Гробом Господнім. 14 січня – день заснування ордена Тамплієрів

Микола Кузнецов  |  Середа, 14 січня 2009, 08:18
Щоб пригадати, що в світі є ще щось окрім новорічних свят, підійде дата заснування одного з відомих лицарських орденів. 14 січня 1119 року, в день святого Іларія був заснований Орден Тамплієрів.
П'ємо церковне вино, махаємо мечем і відправляємося за Гробом Господнім. 14 січня – день заснування ордена Тамплієрів

Тампліємри (фр. templiers від «temple» – храм, «храмовники») або Лицарі Христа і Храму Соломона (лат. Templique Solomonici) – перший за часом виникнення релігійний військовий орден. Був заснований невеликою групою лицарів на чолі з Гуго де Пейном після Першого хрестового походу, щоб підтримати нове Єрусалимське королівство у ворожому оточенні переможених мусульманських сусідів, а також забезпечити охорону безлічі європейських пілігримів, що попрямували до Єрусалиму після його завоювання.

Також цього дня…

Показав дзвіночок

13 січня 1878 року винахідник Александр Белл демонструє телефон англійській королеві Вікторії.

Неочикуванчик

1878 – на Батумському рейді російські катери «Чесма» і «Синоп» саморухаючимися мінами топлять турецький корабель. Перша в історії торпедна атака.

Актуально

1962 – починає роботу міжнародний нафтопровід «Дружба».

Португальська Му-му

13 січня 1988 року в столиці Португалії Лісабоні встановлюється пам'ятник собаці Жужу, що врятувала з вогню своїх господарів і їх доньку. Вдячні господарі, що вижили, наполягли, щоб образ чотириногої улюбленки був відображений ще за життя вівчарки, вони досягои свого і отримали документальний дозвіл на встановлення пам'ятника у бургомістра.
Примітний той факт, що відразу після урочистого відкриття пам'ятника сім'я Пежану – так звали погорільців, що врятувалися, – «в подяку за проявлену мужність і героїзм» усипили собаку.
Власті і обурена громадськість ореагировали на це судовим позовом. Ідеолог розправи з собакою, сеньйор, Пежану отримав три роки умовно, сімейство було оштрафоване на 500 тисяч ескудо.
Пам'ятник Жужу так і стоїть на околиці Лісабона біля будинку невдячної сімейки.

Про великих світу сього…
 

У 1896 році цього дня народилася людина, ім'я которго носить вулиця на Північній Салтівці в Харкові, – Ієронім Петрович Уборевич. Випускник Константинівського артучилища, він дослужився до підпоручика до кінця Першої Світової. Подальша революційна доля майбутнього командарма 1-го рангу кидала його з Бесарабії на Двину, через Курськ – до Харкова і Одеси; потім були бої з Врангелем, Антоновим і Махно; Білорусія, Далекий Схід і Північний Кавказ. У 1930-му Уборевича призначили начальником озброєнь Червоної Армії, а в 31-м – командуючим Білоруським військовим округом. Кавалер трьох орденів Червоного прапора, Ієронім Уборевич був розстріляний як німецький шпигун. Посмертно реабілітований.
1925 – Юкіо Місима, справжнє ім'я -- Хіраока Кимітаке. Один з найобдарованіших японських письменників XX століття, Місима прагнув відновити втрачений в післявоєнній Японії, як він вважав, стародавній самурайський дух. Для цього він створив з декількох десятків студентів, прихильників його ідей, воєнізовану організацію. У 1970 він з чотирма членами своєї організації захопив штаб військової частини в передмісті Токіо. Виголосивши промову перед солдатами, що зібралися, Місима призвав їх виступити проти післявоєнної конституції Японії, що забороняла війну і мілітаризацію країни. Не знайшовши відгуку на свій заклик, письменник зробив ритуальне сепуку – взрізав собі живіт, а його соратник відрубав йому голову.
1963 – Ганна Самохина, актриса, яку вже після перших зіграних ролей («В'язень замку Іф», «Злодії в законі», «Дон Сезар де Базан») проголосили секс-символом радянського кіно.

У Харкові.
 

У 1934 році почався серійний випуск першого в Радянському Союзі малоформатного вузькоплівкового фотоапарата «ФЕД».
 

comments powered by HyperComments