27 січня – п'ємо з маленькими лебедями

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 27 січня 2009, 08:43
27 січня в 1895 році в Санкт-Петербурзі в Маріїнськом театрі відбувається прем'єра балету Петра Чайковського «Лебедине озеро» у постановці М.І. Петіпа і Л.І. Іванова, яка згодом стала класичною.
27 січня – п'ємо з маленькими лебедями

Цвірінькати можна

27 січня 1987 року на пленумі ЦК КПРС Михайло Горбачов вперше називає час правління Леоніда Брежнєва «епохою застою» і оголошує настання нового етапу перебудови – «еру гласності». Початок кінця СРСР.

Про відомих світу сього

27 січня 1756 року народився Вольфганг Амадей Моцарт -- австрійський композитор («Дон Жуан», «Чарівна флейта», «Весілля Фігаро»). Диво-дитина, диво-композитор, що обігнав не лише свій, але схоже, всі часи разом взяті. Блискучий поліфонист, автор опер і серенад, інструментальних п'єс і творів духовної музики. Диво-людина, вічній в фінансовій кризі і нескінченно талановита, диво-смерть, що породила масу чуток і міфів.

1832 – Люіс Керролл (Чарльз Лютвідж Доджсон), Дарсбері, графство Чешир, Англія. Відомий всьому світу казками «Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі», що затвердили за автором славу неперевершеного майстра прози і вірша.

1836 – Леопольд фон Захер-мазох, австрійський письменник («Венера в хутрі»), принциповий противник садизму. Його прізвище дало назву поняттю «мазохізм».

1878 – Енді Чарльз Діленд, один з провідних журналістів «Чикаго Хронікл». Це він вів колонку кримінальної хроніки в самому кримінальному місті початку 20-го століття, це він бував на фронті в Першу і в Другу світові війни, це він дружив з Уолтом Діснеєм і саме з нього Уолт змалював доброго, але тупого пса Гуффі. А ще Діленд написав книгу-посібник для пишучих журналістів, яка називається «Як все було насправді або чого не варто приховувати від самого себе».

1964 – Бриджіт Фонда, американська кіноакторка («Точка неповернення», «Скандал», «Маленький Будда»), продовжувач славної династії Фонду в кіно.

1973 – Володимир Белькевич, білоруський футболіст, півзахисник «Динамо» (Київ).

1980 – Марат Сафін, росіянин, одна з перших ракеток світового тенісу. Отримав перемогу у фінальному матчі турніру «Мастерс» у Торонто проти ізраїльтянина Харела Льові. Марат Сафін вперше в своїй кар'єрі обійшов за кількістю очок Євгенія Кафельникова (переміг за 54 хвилини з рахунком 6-2, 6-3). Вигравши Відкритий чемпіонат США з тенісу, Сафін став першим російським тенісистом, що отримав перемогу в цьому турнірі. Визнаний кращим спортсменом Росії.

Не чокаючись

1725 – Петро I, застудившись, зовсім зліг. Вмираючий імператор вимагає папір і перо, але встигає лише написати два слова: «Віддайте все...» Кому – так і не зрозуміло досі.

27 січня – Міжнародний день пам'яті жертв нацизму в Германії.
Цього дня в 1945 році були звільнені в'язні Освенциму. За різними даними за час існування табору в ньому було знищено від 1 до 4 мільйонів осіб. Більшість жертв нацизму вбито в газових камерах. Найбільші з них знаходилися на території Польщі в таборах смерті в Освенцимі, Майданеку, Собіборі, Треблінці. Концентраційними таборами було знищено понад 11 мільйонів громадян Росії, Польщі, Франції, Бельгії, Нідерландів, Чехословакії, Югославії, Румунії, Угорщини та інших країн.

У Харкові

27 січня 1880 року почало свою діяльність Харківська господарська спілка. На Спілку покладалося наступне завдання: сприяти розвитку всіх галузей сільського господарства в Харківській, Полтавській Курській, Воронежській і Екатеринославській, а також суміжних з ними губерніях.

comments powered by HyperComments