БУЙ – ВІЙНІ! 28 січня – Міжнародний день мобілізації проти ядерної війни

Микола Кузнецов  |  Середа, 28 січня 2009, 08:45
28 січня 1985 року була прийнята Делійська декларація, в якій містився заклик до припинення гонки ядерних озброєнь, скороченню і подальшій ліквідації ядерних арсеналів і усунення самої загрози ядерної війни.
БУЙ – ВІЙНІ! 28 січня – Міжнародний день мобілізації проти ядерної війни

Україна впоралася швидко – за офіційними даними, міцної бомби у нас немає. 14 років назад Україна відмовилася від ядерної зброї, що дісталася їй у спадок від СРСР: 16 листопада 1994 року Верховна Рада ухвалила закон «Про приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї». При цьому експерти вважають, що створити ядерну ракету країні сповна під силу – знадобиться якихось 5 років.

Свого часу в ЗМІ з'явилася інформація про наявність в арсеналах України ракетно-ядерної зброї, яку начебто таємно зберегли військові і співробітники СБУ, порушуючи Будапештський протокол від 1995 року. Про це говориться у відкритому листі депутата Верховної Ради України Леоніда Грача до посла США в Україні Уїльяму Тейлору.

До речі. Алкоголь, прийнятий незадовго до радіаційного опромінення, в деякій мірі здатний ослабити його наслідки, впевнені фахівці фірми «Прімтехнополіс», що спеціалізується на радіаційному захисті.

Також цього дня

Гуманісти

1687 – імператорським указом в Японії забороняється вбивати тварин.

Академік Михайло

1731 – в Слов'яно-греко-латинську академію при Заіконоспаському монастирі в Москві зараховується учень Михайло Ломоносов.

Про великих світу сього

28 січня 1841 року народився Генрі Мортон Стенлі (справжнє ім'я – Джон Роулендс, англо-американський дослідник Африки. Будучи позашлюбним дитям, Джон, вирушаючи хлопчиськом до Америки, узяв собі ім'я знайомого своїх батьків і став Генрі Мортоном Стенлі. Пізніше до цього імені додатися «сер», а потім, вже в Конго, його назвуть «Була Матарі», що означає «Руйнівник скель».

Журналіст і мандрівник Генрі Стенлі прославився перш за все як рятівник іншого дослідника, Девіда Лівінгстона. Виявивши хворого старика на озері Тангнаньіка, Стенлі вклонився і виголосив свою історичну фразу: «Доктор Лівінгстон, наскільки я розумію?»

1897 – Валентін Катаєв, письменник («Син полку», «Біліє вітрило самотнє», «Квадратура круга»).

1938 – Леонід Жаботинський, український спортсмен (важка атлетика); заслужений майстер спорту (1964). Двократний чемпіон Олімпійських ігор (1964, 1968) у важкій вазі; чемпіон світу (1964–66, 1968), Європи (1966, 1968), СРСР (1964–69). Рекордсмен світу (1963-70).

1959 -- – Френк Дарабонт, американський сценарист і режисер («Зелена миля»).

1978 – Джанлуїджі Буффон, італійський футболіст, воротар «Парми».

1981 – Елія Джордан (Ілайджа) Вуд, американський актер-киновундеркинд. Знімався в рекламі і в телефільмах, а в кіно дебютував маленькою роллю в стрічці «Назад в майбутнє 2» (1989). Найвідоміші фільми з його участю: «Пригоди Геккельбері Фінна» (1993) і «Хороший син» (за участю Маколея Калкіна), «Олівер Твіст» (1997).

На всесвітню любов заслужив, зігравши Фродо в постановці «Володаря Кілець». Пізніше грав психопата-людожера у фільмі великого і жахливого Роберта Родрігеса «Місто гріхів».

У Харкові

Зима почалася лише після Хрещення (19 січня). А до цього «трава в полі виросла так, що худоба була на підніжному кормі, і мошки носилися в повітрі стовпами».
 

comments powered by HyperComments