2 лютого – День байбака. Кожного ранку – одне і те ж...

Микола Кузнєцов  |  Понеділок, 2 лютого 2009, 08:23
Свят сьогодні багато, але почнемо ми по порядку. Отже, п'ємо за Віщого Байбака.
2 лютого – День байбака. Кожного ранку – одне і те ж...

День байбака – традиційне народне свято в США та Канаді. Вважається, що цього дня потрібно спостерігати за байбаком, що вилазить зі своєї нори, і по його поведінці можна судити про близькість настання весни. Якщо день похмурий, байбак не бачить своєї тіні і спокійно кидає нору – зима скоро закінчиться, і весна в цей рік очікується рання. Якщо ж день сонячний, байбак бачить свою тінь і ховається назад в нору – буде ще шість тижнів зими. На наших просторах теж можна провести подібний обряд, треба тільки спіймати байбака і вговорити його розповісти щось з приводу своєї тіні. Головне, щоб санітари не застукали.

Історія виникнення свята йде корінням в дуже давні часи, коли 2 лютого за григоріанським календарем стало наголошуватися християнами Європи як Сретіння Господнє. Вже тоді погоду цього дня вважали відповідальною за характер початку довгоочікуваної весни. У Північній Америці досі популярна стара шотландська приказка: «День Сретіння яскравий і ясний – бути двом зимам в році».

Не можна не відмітити, що на думку інтернет-видання «Канада і США», прогнози канадської метеорології, нажаль, нерідко поступаються байбаковим пророцтвам...

Традиція людей перекладати відповідальність за довгострокові прогнози погоди на «братів наших менших» почалася ще в Стародавньому Римі, де 2 лютого щорічно наголошували Днем їжака. Метеорологічний прогноз цього дня будувався по поведінці розбудженого їжака, який бачив або не бачив свою тінь.

В наший країні свято популяризувало зусиллями Біла Мюррея, що зіграв розчарованого журналіста у фантастичному фільмі з несподіваною назвою «День байбака». Багатократне мешкання одного і того ж дня 2 лютого допомогло йому повернутися до нормальних життєвих орієнтирів. У нас все простіше – без всякої фантастики всі ранки однакові, окрім суботи і п'ятниці – в ці дні ранку взагалі не буває.

Сьогодні можна відзначити ще одне дивакувате свято: Всесвітній день водно-болотних угідь. Правда, ніхто не знає напевно, як саме таке святкувати, але спершу можна просто випити. А вже потім скласти гідну водно-болотну традицію.

Також цього дня

Одна відкосила

У 1962 році відбувся парад планет, в якому брали участь сім з восьми планет сонячної системи.

Нервів не вистачає

У 1970 році в Мюнхені вперше були зорані «нервові грунти»: відбулася операція з трансплантації нерва.

Про великих світу сього

У 1882 році 2 лютого народився Джеймс Джойс, ірландський письменник. Найвідоміший його твір – роман «Улісс», що оповідає на 600 сторінках про один день (16 червня 1904 року) дублінського єврея Леопольда Блума. Не дивлячись на те, що «Улісс» створювався за кордоном, як затверджував сам Джойс, по «Уліссу» можна було б відновити Дублін у разі його руйнування. День 16 червня наголошується у всьому світі шанувальниками Джойса як Bloomsday.

У Харкові

При Харківському Колегіумі відкрилося нове училище. Учні Колегіуму могли безкоштовно відвідувати його класи, а інші мали вносити помірну плату, неімущі ж не тільки нічого не платили, але навіть отримували повний казенний зміст. Викладалися в нім французька і німецька мови, математика, геометрія, малювання і «переважне інженерство, геодезія і артилерія». У 1773 році доданий був клас вокальної і інструментальної музики. На зміст училища призначено було спочатку 3000 рублів, а потім на клас музики додано ще 1000 рублів.
 

comments powered by HyperComments