3 лютого п'ємо за дебют Боба Ділана

Олена Сергеєва  |  Вівторок, 3 лютого 2009, 08:32
Цього дня в 1961 році у в Нью-Йорку Боб Ділан на апаратурі своїх друзів записав перші пісні в своєму виконання.
3 лютого п'ємо за дебют Боба Ділана

Також цього дня…

...у 1863 році 27-річний американський журналіст Семюел Ленгхорн Клеменс вперше підписав свою розповідь псевдонімом Марк Твен.

Це ім'я за два роки принесе йому популярність в Америці, але світового визнання авторові чекати ще добрий десяток років. А поки в газеті «Терріторіал энтерпрайз», що видавалася в містечку Вірджінія-сіті (шт. Невада), було надруковано його «Лист з Карсона» — швидше, навіть не розповідь, а гумористичний нарис про поїздку, здійснену за завданням редакції. Ставши відомим, Твен так говорив про цей час: «Мене ніколи не тягнуло до літератури, ніколи у мене не було бажання мати з нею справу, і лише випадковості змушували мене брати перо в руки, щоб займатися літературною працею».

У 1862 році таким випадком став крах надій Твена розбагатіти на здобичі срібла в Неваді. Він шукав яку завгодно роботу в місті ради декількох монет в тиждень, щоб тільки не померти з голоду. Так співпало, що в місцевій газеті якраз з'явилася вакансія репортера, і редакція запросила на цю посаду добре знайомого їй автора дотепних листів, одночасно розраховуючи на нього і як на гумориста. Для листів годилася і простенький підпис Джош, але для постійного автора було потрібне щось солідніше. Семюел пригадав свою юність, коли він ходив лоцманом по Міссісіпі. У річковиків вираз «марк твен» (відмітка два) означав глибину в два морські сажні (приблизно 3,6 м), достатні для безпечного плавання найбільших річкових судів.

Про великих світу цього

У 1809 році з'явився на світ «тато» улюбленого маршу наречених Фелікс Мендельсон.

У 1862 році – Сава Морозов, відомий промисловець і меценат, що став не тільки одним з творців Московського художнього театру, але і вклав мільйони в російську революцію.

У 1884 році – Василь Агапкин, ще один музичний «тато», але тепер вже відомого маршу «Прощання слов'янки».

У 1946 році — Стен Уебб, англійський музикант, гітарист, лідер групи Chicken Shack. Група проіснувала років шість, записала пару синглів, що потрапили в британський хіт-парад, але разом з Уеббом в ці роки через групу пройшли ряд музикантів, які потім прославилися в інших колективах.

Не чокаючись

У 1468 році помер Іоганн Гуттенберг, німецький винахідник книгодрукування, перший друкар Європи.

У Харкові

У 1903 році була відкрита «Школа при винному складі Акцизного відомства». Школа для робочих казеного винного складу була заснована за участю Харківського відділення Російського Технічного Суспільства. Заняття в школі проходили щодня з 17 до 19 годин, канікули з 1 травня по 15 вересня. Школа мала 4-річний курс. Робочі, що закінчили школу, користувалися пільгою з відбуття військової повинності.
 

comments powered by HyperComments