11 лютого всім пощастить «на гладких телиць»

Середа, 11 лютого 2009, 08:28
В цей день слов'яни святкували Велесів день – день середини зими. За повір'ями предків, вся природа перебуває в крижаному сні. Але саме з цього дня починалося неминуче настання тепла.
11 лютого всім пощастить «на гладких телиць»

Слов'яни вважали, що по землях у цей час ходить Велес, граючи у свою чарівну сопілочку, не даючи засумувати людям. Злиться Марена-зима на Велеса, напускаючи на нього лютий мороз, а на худобу – «коров'ячу смерть», але здолати не може. Селяни в цей день кроплять худобу водою, приказуючи: «Велес, скотий бог! Дай щастя на гладких телушек на товстих бичків, щоб знадвору йшли – грали, а з поля йшли – скакали».

Також сьогодні відзначається Всесвітній день хворого, заснований в 1992 році Папою Іоанном Павлом II. В спеціальному посланні Папи говорилося про те, що щорічне святкування Всесвітнього дня хворого має свою мету: дати відчути всьому цивілізованому суспільству необхідність забезпечення кращого догляду за хворими та немічними, полегшення їхніх страждань.

Також у цей день

В 1943 році Йосиф Сталін підписав рішення ГКО про початок у СРСР робіт зі створення атомної бомби.

В 1847 р. народився відомий американський винахідник Томас Едісон, заокеанський «аналог» нашого Попова – Едісон також вважається винахідником радіо й ще багато чого іншого.

В 1969-му народилася акторка, республіканка й просто красуня Дженіфер Еністон.

1977 р. – народився Майк Шинода, вокаліст групи Linkin Park.

Не чокаючись

В 1650 р. помер французький філософ, математик, фізик Рене Декарт.

В 1829 році в Тегерані загинув російський письменник, композитор і дипломат Олександр Грибоєдов, автор п'єси «Горе від розуму». Великий російський автор був вбитий натовпом мусульман у будинку російської місії.

1948 р. – Сергій Ейзенштейн, радянський кінорежисер, сценаріст, теоретик кіно.

В 1990 році помер російський письменник Володимир Бєляєв.
 

comments powered by HyperComments