П'ємо за тих, хто всередині: 6 квітня – День геолога!

Микола Кузнецов  |  Понеділок, 6 квітня 2009, 08:24
В цей знаменний день є резон пригадати про працівників геологорозвідувальних партій, нерозлучних з молотком і зубилом. Ура першовідкривачам надр нашої Батьківщини!
П'ємо за тих, хто всередині: 6 квітня – День геолога!

А групі «Віагра» належить співати не «У-у-у, біологія», а «У-у-у, геологія».

День геолога був установлений в ознаменування заслуг радянських геологів в створенні мінерально-сировинної бази країни Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 березня 1966 р. Святкується він щорічно. А ініціаторами звернення в Президію Верховної Ради СРСР виступила група видатних радянських геологів на чолі з академіком О.Л. Яншиним. Приводом для звернення стало відкриття в 1966 р. перших родовищ західно-сибирської нафтогазоносної провінції.

У янкі сьогодні теж свято: з 6 квітня 1906 року вони святкують Animated Cartoon Birthday. Саме цього року Джон Стюарт Блектон та Альберт Е. Сміт, засновники кінематографічного об'єднання «Вітаграф», зробили серію перших анімаційних фільмів «Комічні фази смішних осіб» («Нumorous Phases of Funny Faces»). Вальтер Р. Бут також знімає фільм «Рука художника» («Тhe Hand of the Artist») про те, як з-під руки того, хто малює, з'являється картина і як вона «оживає».

Також цього дня...

...в 1722 році Петро I ввів податок на бороди у розмірі 50 рублів на рік.

1748 – Виявлені руїни міста Помпеї (Італія).

1896 – В Афінах відкрилися перші сучасні Олімпійські ігри, відроджені П’єром де Кубертеном. Історія Олімпійських ігор веде свій початок з 776 року до наший ери, коли раз на чотири роки в Стародавній Греції в Олімпії влаштовувалися популярні загальногрецькі святкування і змагання на честь бога Зевса. На цей період оголошувався «священний мир», коли не велися військові дії і дороги в Олімпію були безпечні.

1919 – В Києві пройшов «День пролетарської культури», перше масове радянське свято.

1930 – Ухвалою ЦВК СРСР установлені орден Леніна і орден Червоної Зірки.

Про відомих світу сього

У 1483 р. народився Рафаель, відомий художник. Помер він також цього дня, але в 1520 році. Чи міг припустити великий живописець, що на його честь назвуть не пароплав або місто, а ніндзя-черепашку?..

У 1836 р. – Микола Васильович Скліфосовський, російська фея хірургії з чарівним скальпелем замість палички.

У 1874 р. – Гарі Гудіні – теж фокусник, але американський.

У 1956 р. – Ігор Саруханов, співак і композитор, автор пісень («Дорогие мои старики», а також пісні-загадки «Скрип колеса»/«Скрипка, леса...»/«Скрипка-лиса»).

У Харкові

«Які ні нікчемні харківські річки, але бували роки, коли їх весняні розливи представляли щось дуже серйозне. У весняний розлив 1805 року (з 6 на 7 квітня) вода підняла міст на р. Харків, відмила значну частину берега біля богоугодних закладів, так що з'явилося побоювання за цілісність лікарні і божевільні; підмила будинки у двох межканців і загрожувала зовсім унести їх, якби будинки вчасно не зламали.»
Д. Багалій
 

comments powered by HyperComments