15 квітня – найголовніший привід випити. День найбільшого винаходу в історії людства

Микола Кузнецов  |  Середа, 15 квітня 2009, 08:33
У 1738 р. був винайдений один з найнеобхідніших гаджетів за всю історію людства – відкривачка для пляшок. З тих пір набагато рідше стали випадки втрати зубів, очей, огорож і бамперів, за що і пропонується міцно випити.
15 квітня – найголовніший привід випити. День найбільшого винаходу в історії людства

Також цього дня...

...у 1784 році о 14 годині містер Россо і 10-річний хлопчик-барабанщик піднялися на повітряній кулі з площі в Дубліні (Ірландія), зробили двогодинний переліт і приземлилися в Ретоуті. Під час польоту хлопчик близько години вибивав на барабані дріб, щоб вказати місцезнаходження аеростату натовпу глядачів. Це був перший у Великобританії пілотований політ на повітряній кулі і одночасно рок-open-air.

У 1874 р. в Парижі в майстерні фотографа Надара була організована перша виставка творів художників-імпресіоністів: невизнані паризькі художники Моне, Ренуар, Пісарро, Сезанн, Дега відкрили на бульварі Капуцинів свою власну виставку.

У 1891 р. американський винахідник Томас Едісон провів прилюдну демонстрацію свого кінетоскопу, машини рухомого зображення.

У 1896 р. в Афінах завершилися Олімпійські ігри, вперше відроджені з часів Античності.

У 1951 р. в Лондоні вперше пройшли вибори «Міс Всесвіту», або «Міс Світу».

1994 – в буфеті Держдуми Росії побилися депутати В. Жіріновський и М. Горячев. Ключове слово – буфет.

Про великих світу сього

У 1622 р народився Мольєр (справжнє ім'я Жан Батист Поклен), французький драматург, актор і театральний діяч («Скупий», «Міщанин у дворянстві», «Тартюф»).

У 1790 р. на світ з'явився Олександр Сергійович Грібоєдов, великий російський драматург («Лихо від розуму») і дипломат, що отримав найромантичніший в історії надгробний камінь від своєї дружини. Убитий в Тегерані.

У 1809 р. – Пьер Жозеф Прудон, французький соціаліст, теоретик анархізму, один з озасновників політекономії, що дав формулу «власність є крадіжка», автор теорії ліквідації держави.

У 1850 р. – Софья Василівна Ковалевська, математик, перша жінка-член-корреспондент Російської академії наук. Автор праць з математичного аналіза, механіки та астрономії.

У 1861 р. – Василь Васильович Андрєєв, російський музикант, віртуоз-балалаєчник. Головний його винахід і патент в історії – це світовий атракціон під назвою «оркестр Великороса», або (у більш простонародному і, одночасно, більш експортному розумінні) оркестр балалаєчників.

У 1960 р. – білявий, блакитноокий, але вже досить випитий кумир молоді рубежу 80-90-х Дмитро Харатьян, російський актор (і вічний гардемарин Альошка Корсак).

Не чокаючись...

У 1765 р. помер Михайло Васильович Ломоносов, перший російський науковець-природодослідник світового значення, поет, що заклав основи сучасної російської літературної мови, художник, історик і філософ, поборник розвитку вітчизняної освіти, науки і економіки, засновник молекулярно-кінетичної теорії.

У 1980 р. – Жан Поль Сартр, французький письменник і філософ-екзистенціаліст.

У 1990 р. – Грета Гарбо (справжнє ім'я Грета Ловіса Густаффсон), шведська кіноакторка.

У 1955 р. в місті Дез-Пленз, штат Ілінойс Рей Крок відкрив свій перший ресторан «Макдоналдс». Гамбургер обходився покупцям в 15 центів, картофель-фрі в 10 центів. Зараз ресторани мережі окуповували 119 країн світу. Ні, ми не переплутали рубрику.

У Харкові

15 квітня 1930 року на території Університетського саду, що прилягає до площі Дзержінського, почалася закладка Будинку проектів, (архітектори С. Серафімов і Н. Зандберг-Серафімова), що мав корисну площу 50 тис. кв. метрів. Нині ця буділя не менш відома – Національний університет ім. Каразіна.
 

comments powered by HyperComments