Вітаємо Берлін – беремо прапор і тягнемо на рейхстаг. По дорозі п'ємо за безкоштовний Інтернет

Микола Кузнецов  |  Четвер, 30 квітня 2009, 08:43
30 квітня 1945 року почався штурм рейхстагу радянськими військами під час Берлінської операції.
Вітаємо Берлін – беремо прапор і тягнемо на рейхстаг. По дорозі п'ємо за безкоштовний Інтернет

Берлінська стратегічна наступальна операція – одна з останніх стратегічних операцій радянських військ на Європейському театрі військових дій, в ході якої Червона Армія зайняла столицю Німеччини і переможно завершила Велику Вітчизняну війну і Другу світову війну в Європі.

Операція продовжувалася 23 дні – з 16 квітня до 8 травня 1945 року, протягом яких радянські війська просунулися на захід на відстань від 100 до 220 км. Ширина фронту бойових дій – 300 км.

А ще сьогодні – Вальпургієва ніч. ПО МІТЛАХ!

Також в цей день

30 квітня 1237 року – День заснування Берліна

1472 – в московському Кремлі заклали Успенський собор. Не в тому сенсі, що в ломбард, а в сенсі почали будувати.

1803 – США купили у Франції Луїзіану за ціною 4 центи за акр.

1900 – США анексували Гавайські острови.

1918 – За участі німців було проголошено створення Кримської республіки.

1954 – В Києві відкрито пам'ятник Щорсу. За однією з версій, скульптору позував Леонід Кравчук, що став пізніше президентом України.

1961 – в Мінську відбулося весілля американця Лі Харві Освальда і Марини Миколаївни Прусакової. За 2 роки Освальд був звинувачений у вбивстві Дж. Кенеді.

1990 – Почала віщання перша незалежна музична радіостанція Росії «Європа Плюс».

1992 – В Женеві оголошено, що технологія Всесвітньої павутини (World Wide Web), розроблена співробітником Європейської лабораторії фізики елементарних часток (CERN) англійцем Тімом Бернерсом-Лі, буде для всіх безкоштовною.

Про великих світу сього

30 квітня 1883 року народився Ярослав Гашек, чеський письменник-сатирик, батько бравого солдата Швейка (– Швейк, ви ідіот? – Так точно! Повний ідіот!).

1893 – Іоахим фон Ріббентроп, міністр закордонних справ Німеччини (1938–1945 рр.). Той самий, який разом з Молотовим «подарував» Україні половину її нинішніх західних територій.

1962 – Микола Фоменко, колишній музикант групи «Секрет», кіноактор, телеведучий, майстер фраз типу «Не перепилися ще богатирі на землі руській!»

1967 – лицар рожевої кофтини і цицьок, зайка-моя Філіп Кіркоров.

1974 – співак Андрій Губін.

Не чокаючись

30 квітня 1883 помер Едуар Мане, французький художник, один з засновників імпресіонізму.

1945 – Адольф Гітлер, глава німецької націонал-соціалістичної держави. Як виняток, за цю подію можна і чокаючись.

1983 – Мадді Уотерс, американський блюзовий гітарист, співак і композитор.

У Харкові

На початку травня 1787 року завершилися вибори в першу Харківську Думу по Городовому Положенню від 1785 року. Дума складалася з Загальної і Шестиголосної. Загальну Думу складають міський голова і голосні від «справжніх міських обивателів, від гільдій, від цехів, від іногородніх і іноземних гостей, від іменитих громадян і від посадників». Вибори голосних проводяться всіма обивателями міста, що володіють відомим майновим цензом, без відмінності станів, а міський голова вибирається вже голосними зі свого середовища. Вибори в Шестиголосну думу (один представник від кожного з шести станів) проводить Загальна зі свого середовища. Голосні Загальної Думи (депутати міськради) дають підписку бути в загальних зборах щонтижня по понеділках і без відома Думи не відлучатися з міста, Шестиголосна (виконком) веде поточні міські справи.

На перших же зборах 3 травня 1787 року під час виборів в Шестиголосну Думу вирішується питання про час думських зборів: Шестиголосна повинна збиратися кожного тижня по середах, Загальна – три рази на рік, «а коли потреба і користь вимагає, – і в інший час, коли їм буде від голови міста сповіщення».
Такою була перша Харківська міськрада.

ru.wikipedia.org
all.kharkov.ua
city.kharkov.ua

 

comments powered by HyperComments