П'ємо по-європейськи – занюхуємо Шанелью

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 5 травня 2009, 08:21
День Європи святкується щорічно 5 травня з метою тіснішого залучення громадян європейських країн до процесу інтеграції.
П'ємо по-європейськи – занюхуємо Шанелью

День 5 травня святкується з 1964 р. за рішенням Комітету Міністрів Ради Європи. Саме цього дня в 1949 році міністри закордонних справ Бельгії, Данії, Франції, Ірландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Швеції і Великобританії на конференції в Лондоні підписали документ про утворення Ради Європи – Статут РЄ.

Логічно: у великій компанії і п'ється веселіше.

А ще 5 травня 1921 року у Франції був представлений легендарний парфум «Шанель».

Також цього дня

1836 – в Бельгії запущено першу в Європі залізницю.

1842 – труна з тілом Михайла Юрійовича Лермонтова перевезена з П'ятигорська до Тарханів в сімейний склеп Арсеньєвих.

1849 – Федір Достоєвський разом з іншими членами революційного гуртка петрашівців за доносом провокатора Антонеллі арештований і поміщений до Петропавловської фортеці. Пізніше було ухвалено 21 смертний вирок (у тому числі і Достоєвському, але перед самим виконанням він був замінений посиланням).

1891 – в Нью-Йорку відкрився концертний зал Карнегі Хол. Диригентом першого концерту на відкритті був Петро Чайковський.

1912 – початок V Олімпійських ігор, що проводяться в Стокгольмі (Швеція), де вперше були проведені урочисті церемонії відкриття і закриття Олімпійських ігор, що згодом стало хорошою традицією. Самі змагання проходили протягом двох з половиною місяців; якнайкращих результатів добилися господарі, які завоювали по 24 золотих і срібних, а також 17 бронзових медалів. Крім того, цього ж дня в цьому ж році вийшов перший номер газети «Правда». Довгий час цей день святкувався до СРСР як День друку.

1925 – в американському містечку Дейтон (шт. Теннессі) заарештовано 24-річного шкільного вчителя Джона Скоупса, що наважився викладати заборонену законами штату еволюційну теорію Чарльза Дарвіна. Судовий процес, який почався за два місяці, був охрещений «Мавпячим» і привернув увагу всього світу. 21 липня Скоупса було визнано винним і присуджено сплатити $100.

Події цього знаменитого процесу послужили основою для п'єси «Збереш бурю» (Inherit the Wind) (1955), одноіменного голлівудського фільму (1960) і епізоду «The Monkey Suit» мультсериала «Симпсони», а також великої кількості жартів в різних виданнях.

2000 – збиток від нового комп'ютерного вірусу «I love you» склав тільки в Північній Америці мільярд доларів.

Про великих світу сього

5 травня 1599 року народився Олівер Кромвель, англійський революціонер.

1830 – Джон Бі Стетсон, американський підприємець – виробник капелюхів. У 1865 почав свою справу, маючи на руках 100 доларів. За 20 років на фабриці Стетсона працювали три з половиною тисячі робочих, а до кінця його життя вона щорічно випускала 2 мільйони капелюхів. Капелюхи Стетсона носили все: гангстери, ковбої і президенти, не кажучи вже про героїв Гарі Купера і Хемфрі Богарта.

1937 Юрій Володимирович Назаров, російський кіноактор («Андрій Рубльов», «Земля Санникова», «Трактир на Пятніцкой»).

1940 – Ленс Хенріксен, американський актор, один з улюблених акторів Джеймса Камерона («Чужі», «Термінатор»). Володар феноменально низького голосу.

У 1940 році 5 травня народився Ліон Ізмайлов (справжнє прізвище Поляк), письменник-сатирик. Закінчив Московський авіаційний інститут (звідки і псевдонім – «із МАІ»), тричі ставав лауреатом премії «Золоте теля» «Літературної газети». Колеги неодноразово жартували над псевдонімом творця, одночасно признаючись йому в любові: Lion Is my love = Ліон Ізмайлов.

1966 – Ірина Салтикова, російська співачка.

Не чокаючись

У 1821 році помер Наполеон Бонапарт, французький імператор.

У 1900 р. – Іван Костянтинович Айвазовський, відомий російський художник-мариніст.

1957 – Михайло Фабіановіч Гнесін, композитор, педагог.

1995 – Михайло Мойсейович Ботвінник, знаменитий російський шахіст (6-й чемпіон світу).

У Харкові

У похвальній грамоті від 5 травня 1669 року, дарованою царем полковнику Григорію Донцю, вперше згаданий Харківський полк. Це перше документальне підтвердження того, що Харківський полк виділений в самостійну військово-адміністративну одиницю з Білгородського полку. Одночасно з Харківським утворюються і інші слобідські полки: Ахтирський, Сумський, Острогожський.
 

comments powered by HyperComments