П'ємо за дідуся Фрейда, закушуємо бананами його доньки

Микола Кузнецов  |  Середа, 6 травня 2009, 08:35
– Батько, мені всю ніч снилися банани. Що б це могло означати? – Знаєш, донечко, – відповів їй Зігмунд Фрейд, – бувають же і просто сни..»

6 травня 1856 року народився Зігмунд Фрейд, австрійський лікар-психіатр і психолог, засновник психоаналізу («Тлумачення сновидінь», «Я і воно»). Багато хто з поверхнево знайомих з його вченням вважають, що він був просто перверт, що зводив все до сексу.

Що в корені невірно. Все до сексу зводить горілка. Звідси висновок – горілка краща за Зігмунда Фрейда. За що і вип'ємо.

Також цього дня...

...у 1527 р. відбулося пограбування Риму – імперські війська під командуванням Карла, герцога Бурбонського (який згодом буде вбитий), підняли заколот, пограбували місто і вбили близько 4000 мешканців. Цінні скарби були пограбовані. А закон не могли відновити до лютого 1528.

У 1626 р. голландський поселенець Петер Мінуїт купив острів Манхеттен у відвічних американців за скляні намиста, варті близько 25 доларів.

У 1686 р. Росія і Польща уклали «Вічний мир», за яким поляки визнали втрату Лівобережної України і Києва.

У 1840 р. англійська пошта почала використовувати поштові марки, які були випущені в продаж 1 травня.

У 1872 р. в Англії заснували футбольний Кубок.

У 1889 р. в Парижі завершилося будівництво Ейфелевої вежі. Того ж дня там відкрилася Всесвітня виставка, яка тривала до 6 листопада.

У 1950 р. 18-річна Елізабет Тейлор вперше виходить заміж за Ніккі Хілтона, спадкоємця власника мережі готелів. Менш ніж за рік вона розлучиться, щоб потім ще сім разів повторити все знову.

У 1991 р. великий стрибун з жердиною Сергій Бубка в Японії встановлює світовий рекорд, стрибаючи на 6 метрів 07 сантиметрів.

У 1994 р. королева Великобританії Єлизавета II і президент Франції Франсуа Міттеран урочисто відкрили тунель між Францією і Англією під протокою Ла-манш.

А в 2492 р. У це день очікується черговий Парад планет. Не пропустити б.

Про великих світу сього

У 1758 г народився Максимільєн Робесп'єр, діяч Великої французької революції, вождь якобінців.

У 1856 р. – Роберт Едвін Пірі, американський арктичний дослідник, адмірал, на собачих упряжках першим досяг району Північного полюсу. Хоча його досягнення ставиться під сумнів багатьма фахівцями.

У 1861 р. – Рабіндранат Тагор, індійський поет і філософ.

У 1868 р. – Гастон Леру, французький письменник, роман якого «Примара опери» був екранізований вісім разів.

У 1895 р. – Рудольф Валентіно (Родольфо Пьєтро Філіберто Рафаелло Гульєльмі), американський актор, що дав кіноглядачам досконалий зразок латинського коханця. Цитата: «Я не люблю жінок, які знають дуже багато».

У 1904 р. – Макс Меллоун, англійський археолог, а також чоловік Агати Крісті.

У 1907 р. – Микола Гастелло, льотчик, Герой Радянського Союзу.

У 1923 р. – Володимира Абрамович Етуш, актор театру і кіно («Кавказька полонянка», «Іван Васильович міняє професію», «Цирк запалює вогні», «Тінь»).

У 1961 р. – Джордж Клуні, американський кіноактор (телесеріал «Швидка допомога», «Від заходу до світанку», «Тонка червона лінія», «Одинадцять друзів Оушена», і ін.), який отримав славу найбажанішого молодика Голлівуду. Актор, популярність якого безперервно росте, не любить втручання в особисте життя, але все одно залишається об'єктом постійної уваги репортерів світської хроніки, що обговорюють його численні романи. Потерпівши крах в першому шлюбі, Клуні заявив, що більше ніколи не одружиться і не матиме дітей, але Мішель Пфайфер і Ніколь Кідман заключили парі на 10000 доларів кожна, що до сорока років він стане батьком.

Не чокаючись

6 травня 1919 року помер Лаймен Френк Баум, американський письменник, автор «Чарівника Смарагдового міста».

1949 – Моріс Метерлінк, бельгійський письменник, лауреат Нобелівської премії 1911 року «за багатогранну літературну діяльність, особливо за драматичні твори, відмічені багатством уяви і поетичною фантазією» («Синій птах», «Сестра Беатріса»).

1992 – Марлен Дітріх, найбільша (на думку багатьох) актриса XX століття.

У Харкові

6 травня 1995 року в Харкові була введена в експлуатацію ділянка третьої, Олексієвської, лінії метро довжиною 6.95 км., на якій тоді було розташовано 5 станцій.

 

comments powered by HyperComments