П'ємо за першого президента, запиваємо Кока-Колою. Так треба – ось вам хрест. Червоний

Микола Кузнецов  |  П'ятниця, 8 травня 2009, 08:33
День Червоного Хреста і Червоного півмісяця заснований 8 травня на честь швейцарського гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році.
П'ємо за першого президента, запиваємо Кока-Колою. Так треба – ось вам хрест. Червоний

В середині минулого століття за його ініціативою вперше почали створюватися групи добровольців, які надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціативою була скликана конференція, що поклала початок міжнародному суспільству Червоного Хреста. Сьогодні Червоний Хрест працює в 176 країнах світу.

Благородне завдання його – надання допомоги пораненим, хворим і військовополоненим під час збройних конфліктів, допомога жертвам стихійних лих. Основні принципи діяльності руху – гуманність, безсторонність, добровільність, єдність, універсальність.

Також цього дня...

...у 1429 р. французьке військо на чолі з Жанною Д’арк зняло англійську облогу з Орлеана, другого за значенням міста тодішньої Франції. Французи, що надихнулися прикладом Жанни, одягнутої в лати, почали атаку на отчивших місто англійців 4 травня і протягом декількох днів вибили їх з укріплень. В бою Жанна була поранена, але не дивлячись на це билася до повної перемоги. Звільнення Орлеана стало поворотним пунктом в Сторічній війні, а Жанну д’Арк французи шанують як національну героїню.

У 1541 р. іспанський мандрівник Ернандо де Сото відкрив велику річку Міссісіпі, глибоко шануєму всіма хіппі миру як дорога життя.

У 1886 р. вперше була вироблена кока-кола – напій, який вигадав доктор Пембертон з Атланти і продавав всього лише по дев'ять двохсотграмових порцій на день. У 1988 році прибуток від продажу цього напою склав 1 мільярд доларів.

У 1921 р. російські емігранти відкрили в Константинополі перегони тарганів.

У 1945 р. в передмісті Берліна Карсхорсті о 22:43 за центральноєвропейським часом був підписаний остаточний Акт про військову капітуляцію Німеччини. Від імені німецького Верховного головнокомандування акт підписують начальник штабу верховного головнокомандування вермахту генерал-фельдмаршал В. Кейтель, головнокомандуючий військово-морськими силами адмірал фон Фрідебург, генерал-полковник авіації Г.Ю. Штумпф. Радянський Союз представив заступник Верховного головнокомандуючого маршал Радянського Союза Г.К. Жуков, союзників – головний маршал авіації Великобританії А. Теддер. У СРСР про капітуляцію Німеччини буде оголошено в ніч з 8 на 9 травня, тому День Перемоги святкується 9 травня.

У 1945 р. в Галіфаксі (Канада) святкування Дня Перемоги урочисто завершилося масовим мародерством магазинів.

У 1961 р. в Англії був засуджений до 42 років тюремного ув’язнення 38-річний дипломат Джордж Блейк за шпигунство на користь Радянського Союзу. Дев'ять з половиною років він передавав СРСР документи, що проходили через його руки. Співробітничати з радянською розвідкою він став після того, як в роки корейської війни був захоплений комуністами в Сеулі, де посідав посаду британського віце-консула. Восени 1966 Блейк зробить приголомшливий за зухвалістю і красі втечу з тюрми і опиниться в СРСР.

У 1999 р. американський хіт-парад на п'ять тижнів очолив відомий латинський «трясогуз» Рікки Мартін з піснею «Livin’ La Vida Loca».

Про великих світу сього

У 1770 р. народився Василь Львович Пушкін, поет, дядько А. С. Пушкіна, що вніс неоцінимий внесок до російської культури, бо в дитинстві великий російський поет часто слухав вірші свого дядька, «запам’ятав деякі напам'ять і радував тим поважного родича», а пізніше визнавав, що з «музами посватав» його дядько.

У 1902 р. на світ з'явився Андре Львов, французький мікробіолог, що розшифрував генетичний код; отримав по заслугах Нобелівську премію.

У 1934 р. ощасливив світ своєю появою «Загальній колишній» Леонід Макарович Кравчук, екс-президент України.

У 1975 р. – Енріке Хулієвіч Іглесиас. Ну, ще він – співак. Іспанський.

Не чокаючись

8 травня 1903 року помер Поль Гоген, французький живописець, пост-імпресіоніст.

1988 – Роберт Хайнлайн, американський фантаст.

У Харкові

У 1873 році Харківське ветеринарне училище перетворене в інститут. «За положенням, Височайше затвердженим 8 травня 1873 року, Інститут названий вищим учбово-практичним закладом для освіти вчених ветеринарів.»

all.kharkov.ua
city.kharkov.ua
ru.wikipedia.org

comments powered by HyperComments